Yaf Diesel, beş gemilik BWTS anlaşması imzaladı

MDN İstanbul

Yaf Diesel ve Mercan Group yöneticileri beş gemilik BWTS anlaşması imzaladı
Denizcilik sektöründe gemi ekipman ve yedek parça alanında hizmet veren Yaf Diesel, Mercan Group ile beş gemilik Ballast Water Treatment System (BWTS) için anlaşmaya vardı. Kimyasal ve petrol tanker işletmeciliğinde hizmet veren Mercan Group filosundaki ALEYNA MERCAN adlı gemisi ve diğer gemileri için Yaf Diesel BSKY marka balast water treatment sistemini tercih etti.

BSKY BWTS, balast suyunu Hidrosiklon ile filtreleme işleminin ardından UV kullanarak arıtıyor. Hidrosiklon ile suya verilen siklon hareketi sayesinde oluşan merkez kaç kuvvetinden faydalanılarak özgül ağırlığı sudan daha ağır olan kirleticilerin filtre edilmesini sağlıyor. Yaf Diesel, Hidrosiklon sistemine gemi ömrü kadar garanti veriyor.

Balast suyu nedir?
Balast suyu; gemilerin dengelerini sağlamak için sadece bu amaçla ayrılmış tanklarına aldıkları temiz deniz suyudur ve taşıma kapasitesinin ortalama olarak yaklaşık yüzde 30‐35’ini oluşturur. Balast suyunu alan gemi, yükünü alıp boşaltırken tanklarındaki balast suyunu da değiştirir. Balast suyu yolculuk boyunca gemide güvenli çalışma koşulları sağlamak için de kullanılır. Ancak tanklardaki balast suyuyla binlerce mikro-organizma ve canlı türü bir ekosistemden bir başkasına taşınıyor. Yılda yaklaşık 5 milyar ton balast suyunun ve günde 10 binin üzerinde organizmanın gemiler tarafından taşındığı düşünüldüğünde, denizdeki ekolojik dengenin farklı istilacı türler tarafından nasıl bozulduğu daha iyi anlaşılabilir. Bu sebeple 1980’lerin sonlarında, Kanada ve Avustralya istilacı türler ile büyük çevre problemleri yaşamaya başlayınca, bu ülkeler, Kanada Göller Bölgesine ve Avustralya Great Barrier Reef Bölgesine girmeden önce gemilerden balast sularını değiştirmelerini istedi.

Bunu Paylaşın