UNCTAD’dan 10 maddelik eylem planı

MDN İstanbul

UNCTAD, 1964 senesinde Cenevre'de kuruldu.
UNCTAD, küresel taşımacılığın desteklenmesi adına on maddelik bir eylem planı yayımladı
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), ticaret ve nakliye engellerinin kaldırılması ve mal gıda ve temel malzemelerin serbest akışının sağlanması adına 10 maddelik bir eylem planı yayımladı.

İlk verilerin uluslararası ticaretin çökmekte olduğunu gösterdiğini söyleyen UNCTAD, bu durumun mallara ve kritik malzemelere erişimi tehdit ettiğini belirtti.

UNCTAD’ın politikası, Genel Sekreteri Mukhisa Kituyi’nin daha önce yapmış olduğu; gemilerin hareket ettirilmesi, limanların açık tutulması ve sınır ötesi ticaretin akışına devam edilmesine yönelik çağrısını tekrarlıyor.

Bu doğrultuda UNCTAD 10 maddelik; deniz taşımacılığını, gümrük işlemlerini transit, şeffaflık içeren ve yasal konularda kâğıtsız ticaret süreçlerini geliştirecek teknolojiyi kapsayan bir eylem planı öneriyor:

• Nakliyeyi kesintisiz devam ettirin.
• Limanları açık tutun.
• Kritik malların uluslararası ticaretini koruyun ve gümrükleme işlemlerini kolaylaştırın.
• Sınır ötesi taşımayı kolaylaştırın.
• Geçiş hakkı sağlayın.
• Şeffaflığı ve güncel bilgileri koruyun.
• Kâğıtsız sistemleri tanıtın.
• Ticari taraflar için yasal sonuçları erken ele alın.
• Göndericileri ve nakliye sağlayıcılarını aynı şekilde koruyun.
• Teknik yardıma öncelik verin.

Politika, hükümetlerin sağlık önlemlerinin limanlarda ve sınır kapılarında uygulanırken uluslararası trafik ve ticarete karışmayı en aza indirecek şekilde yapılmasını sağlamayı amaçlıyor ve kamyon, gemi ve uçakların hareketlerini kontrol eden kişilere kritik personel statüsü verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Özellikle limanların, gemiler ve intermodal bağlantılara açık olmak adına kısa çağrılar için açık kalması gerektiğini belirten politika; kesintisiz çalışma ve vardiyalı çalışma saatlerinin iş yükünün ve fiziksel temasın yayılmasına neden olacağı için, hafta sonu operasyonlarına yönelik bazı kısıtlamaların kaldırılmasının gerekebileceğine dikkat çekiyor.

UNCTAD, gelişmekte olan ülkelerin özellikle zorlu koşullara maruz kaldığını ve kalkınma topluluğundan daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten UNCTAD ayrıca, ticaretin ilerlemesini sağlamak adına işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın