UNCLOS’un onaylanması Çin’in denizlerde artan etkisini sınırlandırabilir

MDN İstanbul

ABD eski Başkanı Richard Nixon tarafından 1994 yılında kurulan strateji ve dış politika araştırmaları yapan Ulusal Çıkarlar Merkezi (National Interset Center) adlı düşünce kuruluşunun yayın organında yayımlanan bir analize göre, Washington’un birçok platformda güçlü bir liderlik rolü oynayarak Çin’in denizlerdeki genişlemesini engellemesi gerekiyor. Bunu yapmak için de uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni (UNCLOS) onaylamak en iyi hamle olabilir.Araştırmacı Saba Sattar tarafından kaleme alınan analize göre 1980’lerin ortasında denizlerde genişleme faaliyetlerine başlayan Çin bugün artık bölgesel bir gücün ötesinde, açık denizlerde egemenlik kurma arayışında.

Yazıda, Çin’in tek taraflı hamlelerine Avustralya, Hindistan, Japonya ve ABD’den oluşan Dört Taraflı Güvenlik Diyaloğu (Dörtlü) ortaklığı çerçevesinde müdahale edilebileceği görüşü savunuldu.

Dörtlü’nün tüm üyelerinin açık ve özgür bir Hint-Pasifik Okyanusu görüşünü desteklediğini belirten yazar, bu ülkelerden yalnızca üçünün ulusal meclislerinde uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS)’ni onayladığını hatırlattı.

Denizcilik faaliyetleri için uluslararası hukuki standartlar getiren 1982 tarihli UNCLOS bugüne kadar 166 ülke tarafından onaylanmış durumda. UNCLOS aynı zamanda karasularının 12 mil olmasını ve 200-mil münhasır ekonomik bölge ayrımını da içeriyor.

Makaleye göre Çin, 200 millik münhasır ekonomik bölgesinin ötesine geçen etki sağlayacak güçte bir donanma kurmak istiyor. Aynı zamanda Çin’in yapay askeri adalar ve ada zincirleri de kurulduğunu belirten analist, bu yeni adaların bazılarının savaş uçaklarına uygun pist ve hangarlar içerdiğini de belirtti.

Çin’in 68 ülkeyi kapsayan devasa uluslararası altyapı programı “Kuşak ve Yol” girişiminin iki kullanımlı limanlara özel erişimi de olduğu hatırlatan yazı, Çin’in şu ana kadar 34 ülkede 42 limanda aktif olduğunu yazdı.

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin dünyada Amerika’nın kararlılığı hakkında soru işaretleri ortaya koyduğunu belirten analizde, UNCLOS’u onaylamanın bu yönde çok doğru bir adım olacağı öne sürüldü. ABD’nin sözleşmeye katılmasına karşı öne sürdüğü ilk argüman UNCLOS’un egemenliğini ihlâl ettiği olsa da Washington’ın UNCLOS’un ilkelerini dolaylı olarak desteklediği analizi yapıldı.

ABD 1983 yılında Cumhurbaşkanı Ronald Reagan zamanında sözleşmenin birçok maddesini kabul etmiş olsa da ABD Senatosu birçok defa sözleşmenin onaylanmasını engelledi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın