Ulaştırma Bakanlığı’ndan kuru yük gemilerine yeni kurallar

MDN İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi’nde batan ve 4 mürettebatının arama çalışmaları hâlâ süren Batuhan A gemisi gibi yeni başka olayların yaşanmaması için harekete geçti. 30 yaşını aşmış kuru yük gemileri artık denetime tabi olacak.

Ağır yükü ve yaşlı gövdesi ile dalgalara daha fazla dayanamadı. Batuhan A isimli kuru yük gemisinin Marmara Denizi’nde batmasının üzerinden 20 gün geçti.

Neden battığı tam olarak bilinmese de gemiden cenazesi çıkartılan aşçı Zeynep Kılınç’ın mesajları kazanın adeta beklendiğini gözler önüne serdi. Genç kadın kaptan ağabeyi ile mesajlarında korktuğunu ve yaşlı olan gemide artık çalışmak istemediğini söylemişti.

30 YAŞ VE ÜSTÜ KURU YÜK GEMİLERİ DENETLENECEK

Kaza sonrası Batuhan A gibi yaşlı gemilerin denizlerde tehlike saçıyor olmaları konuyu yeniden gündeme taşımıştı. Bunun üzerine bakanlık harekete geçti. Benzer kazaların yaşanmaması için yeni bazı kurallar getirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, artık 30 yaş ve üstü gemiler için durum değerlendirme raporu isteyecek.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI YENİ BAZI KURALLAR GETİRDİ

Yeni denetim kararı gemi armatörlerine bildirildi. Alınan karar gereği artık 300 gros tonluk kuru yük gemileri dönemsel olarak durum değerlendirme denetimine tabi olacaklar. Bu denetimlerde ise gemilerin yerine getirmesi istenilen bazı şartlar var.

GEMİLERİN DURUMU RAPOR EDİLECEK

Sonuçlar ise rapor haline getirilecek ve bakanlığa sunulacak. Eksiklerin tamamlaması için süre verilecek. Sorunlar bir sonraki denetimde de giderilmez ise para cezasından seyir iptaline kadar yaptırımlar devreye alınacak.

CNN TÜRK

Bunu Paylaşın