Ukrayna yaptırımları yeterli bulmuyor

MDN İstanbul

Oleg Ustenko

Ukrayna, Beyaz Saray’dan şirketlerin Rus petrolü almasını engellemesini ve Batılı petrol ve gaz şirketlerinin emtia ile ilgilenmeyi askıya almalarını istedi.

New York Times’ın haberine göre bu çağrıyı Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’in üst düzey ekonomi danışmanı yaptı.

Gazeteye konuşan Oleg Ustenko şirketlerin gemilerine Rus petrolü yüklenmediğini doğrulamak için bağımsız muhasebeciler tutmaları gerektiğini söylerken “Tam bir ambargoya, tam bir boykota ihtiyacımız var. Tüm Rus limanları kapatılmalı,” dedi.

Rus petrol üreticilerinin petrollerini ihraç etmelerine ve Novorossiysk gibi limanlardan ticarete devam etmelerine izin veren boşluklar olduğunu belirten Ustenko, Chevron Corp’ait ham petrol karışımı taşıyan bir tankerin Novorossiysk’ten ayrıldıktan sonra Hollanda’ya gittiğini söyledi.

New York Times’a konuyla ilgili bir açıklama yapan Chevron ise gemideki petrolün Kazakistan’dan geldiğini ve ABD yasalarına uygun olduğunu belirterek, Rusya’da petrol arama veya üretim işletmesi yapmadığını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, mart başında Moskova’nın savaşına misilleme olarak Rusya’dan yapılacak yeni petrol ve gaz ithalatını 45 günlük bir süreyle yasakladı. Ayrıca Rusya’nın enerji sektörüne ABD’den yeni yatırım yapılmasını ve Amerikalıların Rus enerji sektörüne giren herhangi bir yabancı yatırıma katılmasını yasakladı.

Bazı ABD enerji şirketleri de Rusya’da faaliyetlerini durduracaklarını söyledi.

Ancak Ustenko, Biden yönetiminin kısıtlamalarının, Rus limanlarından diğer ülkelere Rusya veya diğer petrol sevkiyatını yasaklamadığını aktarırken, “Beyaz Saray, ABD şirketlerinin, hedefleri ne olursa olsun, Rus petrol ve gaz ihracatını işlemelerini yasaklamak için harekete geçmeli,” diye konuştu.

New York Times’a konuşan bir Bir Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü ise Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya’ya enerji yasağı uygulayacak enerji kaynaklarına sahip olduğunu ancak Washington’un tüm müttefikleri ve ortaklarının şu anda bunu yapamayacağını belirtti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın