TYBA: Yat imalatının daha fazla desteğe ihtiyacı var

MDN İstanbul

Türk yat turizmine ve yat işletmeciliğine yeni bir soluk kazandırmak ve yeni bir dönem başlatmak hedefiyle 2017 yılında, sektörün öncü yat firmaları tarafından kurulan Tüm Yat İşletmecileri, Yatırımcıları, Broker ve Acenteleri Derneği (TYBA) 2021 yılı faaliyetlerini ve 2022 yılı planlarını anlattığı bir toplantı gerçekleştirdi.

Bodrum Limanın’da Salmakis Yatçılık ev sahipliğinde Queen of Salmakis teknesindeki toplantıya TYBA Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Aysun, TYBA Yönetim Kurulu Üyesi Itır İpekel Tsiropoulos, D Marin Operasyon Danışmanı Onur Ugan ve D Marin Türkiye Charter ve Ticari İşler Müdürü Can Akaltan katıldı.

Toplantıda Türkiye’de bir ilk olan ve TYBA tarafından tamamlanan ‘‘Charter Sözleşmesi’’ne vurgu yapılarak, yaklaşık 3 yıl boyunca hukuk danışmanlarının rehberliğinde sürdürülen charter sözleşmesinin üyelerinin kullanımına sunulduğu belirtildi. Türkiye’de ilk defa bir charter sözleşmesi yazılarak sektörün bu alandaki hukukî boşluğunun doldurulduğunun belirtildiği toplantıda, hem mavi tura katılan misafirlerin hem de yat şirketlerinin hukukî haklarını içeren sözleşmenin bu yıl itibarıyla TYBA üyeleri tarafından kullanılmaya başlanılacağı duyuruldu.

Toplantıda, yat sektörünün TYBA tarafından belirlenen sorunlarına ilişkin de bilgiler verildi. İlgili kurumlara iletildiği belirtilen başlıca sorunlar şöyle:
– Turistik konaklamalı yat charter teknelerinin (mavi yolculuk tekneleri) KDV oranının otellere uygulanan KDV oranı ile eşdeğer olması gerekiyor.
– Türkiye’de yat imalatının teşvik edilmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç duyuluyor.
– Korsan yat turları ve korsan acentelerle ortak mücadele edilmeli.

Toplantıda; hiçbir kontrole tabii olmayan, ticari tekne standart ve güvenliğine uygun olmayan, ticari yolcu taşıma sigortasına sahip olmayan, vergi vermeyen, kısaca yasal olmayan şekilde kiralanan tur teknelerinin nasıl engellenebileceği konusunda görüşler bildirildi. Kaçak turlardan kaptanların sorumlu tutulması, yabancı bayraklı özel teknelerin transit log değişimlerinin sıklığının liman başkanlıklarınca takip edilmesi, Sahil Güvenlik, İMEAK DTO, Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile koordineli şekilde çalışılması öne çıkan fikirler oldu.

Sektörel sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla TYBA tarafından 2021 yılında İMEAK DTO ve Oda’nın bölgedeki Bodrum, Marmaris, Fethiye şubelerinin ziyaret edildiği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile ortak tanıtım çalışmalarında bulunulduğu, Muğla Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, Bodrum ve Fethiye Kaymakamları ve Belediye Başkanlarının da ziyaret edildiği de belirtildi.

TYBA bu yıl, Barcelona’da 25-28 Nisan tarihlerinde yapılacak olan uluslararası “MYBA Charter Show” etkinliğinde Türk ticari yatçılığını temsil edecek ve 6-10 Mayıs’ta bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceği Akdeniz yat turizminin önemli organizasyonlarından kabul edilen 3rd TYBA Yacht Charter Show @ D-Marin Göcek’i gerçekleştirecek.

Ayrıca pandemi sürecinin bitmesi ile Türk ticari teknelerinin Yunan Adaları’na ziyaretlerinin başlayacağı öngörüsü ile Yunanistan’da ilgili makamlarda temaslarda da bulunacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın