Türkiye’nin ilk yerli sismik gemisi için imzalar atıldı

MDN İstanbul

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü adına, denizlerde petrol ve doğalgaz araştırmaları yapacak ve yurt içinde inşa edilecek sismik araştırma gemisi projesi kapsamında “Sismik Araştırma Gemisi Tedarik Sözleşmesi” 24 Nisan 2012 tarihinde Ankara’da imzalandı.
Türkiye’nin ilk sismik araştırma gemisinin imza törenine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve İstanbul Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Atilla Çiftçigüzeli ile Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, MTA Genel Müdürlüğü ve ilgili kurum ve kuruluşlardan üst düzey askeri ve sivil yetkililer de katıldı.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz konuşmasında, yapımı gerçekleşecek olan geminin stratejik önemine dikkat çekerek “Denizlere hakim olan cihana hakim olur. Şimdiye kadar bu tür gemileri hep kiralıyorduk. Artık kendi kendimize yetecek duruma geleceğiz. Türkiye’nin bugünü dünden daha iyi dedik ama yarını da bugünden daha iyi olacak” dedi.
Törende konuşma yapan İstanbul Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Atilla Çiftçigüzeli ise şunları söyledi: “Sürekli ve kaliteli gelişme yönündeki vizyonumuz çerçevesinde, gemi inşa alanında uzman bir savunma sanayi olma yolundaki hedefimize bu proje ile bir adım daha yaklaşmış olmanın heyecanını yaşıyoruz. Savunma sanayine ve gemi inşasına katkı sağlamanın haklı gururu ile sismik araştırma gemisini ülkemize kazandıracak tersane olmaktan da ayrıca kıvanç duymaktayız.”

Geminin özellikleri
Söz konusu proje kapsamında inşa edilecek Sismik Araştırma Gemisi, sismik araştırmanın yanısıra diğer bilimsel çalışmaları da yapabilecek çok amaçlı bir araştırma gemisi olacak, ayrıca 2 ve 3 boyutlu sismik araştırma kapasitesi ile jeofiziksel, jeolojik, hidroakustik araştırmalar yapma, depremler ve yer bilimleri ile ilişkili diğer bilim dallarının da araştırma projelerini gerçekleştirmek üzere örnekleme çalışmalarını icra etme kabiliyetine sahip olacak.
Bahsedilen faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için gemide; algılayıcı kablo, sismik enerji kaynağı ünitesi, sismik veri işlem ünitesi, sismik kayıt ünitesi, sismik navigasyon ünitesi, yüksek ayırımlı sığ sismik sistemi, deniz manyetometresi sistemi, deniz gravimetresi sistemi, oşinografik ölçüm sistemleri ve jeolojik örnekleme ekipmanı ile uzaktan kumandalı su altı aracı (ROV) da bulunacak.
Yerli tasarım Sismik Araştırma Gemisi’nin inşa, donatım ve entegrasyonu da yurt içinde gerçekleştirilecek. Bu çerçevede, gemi inşa malzeme ve hizmetlerinin yanısıra gemiye entegre edilecek sistemlerin büyük bölümü de yurt içinden temin edilecek, bilimsel araştırma ekipman ve sistemlerinin entegrasyonu yurt içinde gerçekleştirilecek, söz konusu sistemlere yönelik bakım-idame kabiliyeti kazanılacak ve proje bedelinin yaklaşık  yüzde 50’sinin sanayii katılımı ve offset olarak gerçekleştirilmesi suretiyle Türk sanayiinin imkan ve kabiliyetleri etkin bir şekilde değerlendirilecek. Gemi 100 milyon euro’ya mal olacak.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın