“Türkiye’deki yatırımlarımız artacak”

MDN İstanbul

Son yıllarda Türkiye’de gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarla dikkat çeken Asia Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Elçin Halilov,  Türkiye’deki yatırımları, iş ilişkileri ve gelecek yatırımları hakkında MarineDeal News’e konuştu

Asia Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Elçin Halilov, 1991 yılında Bakü Denizcilik Lisesi ve ardından 1998 yılında Rusya Federasyonu Denizcilik Akademisini başarı ile bitirip, Hazar Deniz Gemicilik’te makine mühendisi olarak görev aldı. Babası da denizci olan Halilov, birçok ülkede turizmden lojistiğe, otomotivden GSM ve kuyumculuk sektörüne, farklı kulvarlarda çalışıyor.
Asia Denizcilik şirketinin faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Azerbaycan ‘da ve diğer birçok ülkede turizmden lojistiğe, otomotivden GSM’e ve kuyumculuk gibi çeşitli sektörlerde faaliyetlerimiz var. Asia Denizcilik olarak, gemi inşa işinde daha yoğun çalışmayı planlıyoruz.

Türkiye’deki çalışmalarınız nasıl başladı?
2008 yılında Rusya için 5 gemi yaparken, Acar Bağımsız Denetim Şirketi’nin kurucusu Sayın Demet Onuş kanalıyla Sayın Özdemir Ataseven ile tanışma şansımız doğdu. 2010 yılında Asia Denizcilik’i kurduk. Oluşturduğumuz iş ortaklığı ile dünyanın en büyük kompozit ihalesini kazandık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu ihale ile dünyada ilk kez bu ebatta yapılacak 15 adet karbon kompozit yolcu gemisinin omurgasını temmuz ayında tamamlayarak törenle tüm kamuoyuna tanıttık.
Azerbaycan Hükümeti için 1 yılda tamamlanan yolcu gemisini ağustos ayı içerisinde Yalova’dan Hazar’a gönderdik.  300 Türk’ün görev aldığı “İnci” anlamına gelen Mirvari’nin 650 kişilik kapasitesiyle Türk mühendislerinin Hazar’daki gururu olacak.

Gemi inşasında kompozit kullanımının avantajları nelerdir?
Gemilerde kullanılacak karbon kompozit malzeme olarak birçok üstün özelliği ile dikkat çekiyor. Kendini kanıtlamış son teknoloji malzeme olan karbon kompozit, ağırlığa bağlı olarak yakıt sarfiyatını düşürüyor, bakım-tutum-onarım masraflarını azaltıyor ve gemilerin kullanım ömrünü uzatıyor. Karbon kompozit malzemede ayrıca metal yapı materyallerinde olduğu gibi korozyon oluşmuyor, ses ve ısı izolasyonu yüksek oranda sağlanabiliyor ve karbondioksit salınımı yakıt tüketimine bağlı olarak daha az gerçekleşiyor. Hammaddesi Türkiye’de üretilen karbon kompozit imalatı, bu özellikleriyle çelik ve alüminyuma göre daha avantajlı olacak. Yeni gemilerde bu malzemenin kullanılması, sektördeki yerli üretimin de desteklenmesini sağlayacak.
İhale kapsamında inşası gerçekleştirecek yeni gemilerin, özellikle çevreci ve engelli dostu olması, yolcu konfor ve güvenliğinin en üst düzeyde tutulması ve işletme-bakım-onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının düşük olması planlandı.

Türk tersanelerinin Azerbaycan pazarından daha çok sipariş alması için neler yapması gerekiyor?
Türk tersanelerine gerek Azerbaycan gerekse diğer ülkelerden ilginin artacağına inanıyorum. Süre ve ücret olarak avantajlı durumda. Gemi yapım veya tamirde tedarik, işçilik ve mühendislik konusunda tartışmasız iyiler arasında.
Çevre ülkelerdeki bürokratik zorluklar, sürelerin uzunluğu ve ücretlerin yüksekliği gibi sorunlar Türkiye için birer avantajdır. Biz bu avantajı değerlendirdik ve sonuçtan çok memnunuz.

Türkiye yabancı yatırımcılar için nasıl daha cazip hale gelebilir?
Türkiye’nin dünyanın ekonomik dengeleri içinde bugün yabancı yatırımcılar için güvenli bir liman olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple Türkiye’de daha fazla yatırımlar yapmak istiyoruz. Bundan sonra da çalışmalarımız artarak devam edecektir. Türkiye’nin istikrarlı bir ekonomi izlediğine inanıyorum ve bu da yabancı yatırımcılar için güven verici bir durum. Yeni projeler için görüşmelerimiz hızla devam etmektedir. Sonuçlandığında hızla kamuoyuyla başlayacağımızı söyleyebilirim.
Azeri bir iş adamı olarak Türkiye’de iş yapmaktan gurur duyuyorum.  Mirvari’nin yapımı esnasında gerek Azerbaycan ve gerekse Türk Hükümeti’ne desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Bunu Paylaşın