Türkiye ve ABD’den topçu mühimmatı için iş birliği

MDN İstanbul

ABD, Ukrayna’ya son derece ihtiyaç duyulan mühimmatı ulaştırmaya çalışırken topçu mühimmatı üretimini artırmak için Türkiye’den daha fazla patlayıcı almak üzere görüşmelerde bulunuyor. Bu bağlamda Türkiye’nin TNT olarak bilinen trinitrotoluen ve nitroguanidin tedarikinin, 155 mm’lik mühimmatın NATO standartlarına uygun üretimi için kritik önemde olacağı ve potansiyel olarak üretimi üç katına çıkaracağı belirtiliyor.

Gazeteciler, Ukrayna’da iki yıldır devam eden savaşın küresel mühimmat talebinde artışa yol açtığını ve Batılı müttefiklerin kendi tükenen stoklarını yenilemek için Kiev’e tedarik sağlamaya çalıştığını söylüyor. Talepteki artış, özellikle TNT gibi bileşenler için küresel siparişlerin birikmesine ve savunma tedarik zincirlerinin gergin olmasına yol açtı.

Aynı zamanda Türkiye, bu yıl ABD’ye en çok topçu mühimmatı satan ülke olma yolunda ilerliyor. Bloomberg tarafından yayımlanan makale, Ankara ile yapılan anlaşmanın aynı zamanda Rusya’nın işgali ve Türkiye’nin İsveç’in ittifaka katılımını aylarca süren abluka nedeniyle ilişkileri gerginleşen NATO müttefikleri arasındaki hassas dengeyi de ortaya çıkardığına dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesinden bu yana her iki liderin de askerî ilişkiler kurması nedeniyle ilk kez 9 Mayıs’ta Beyaz Saray’ı ziyaret etmeyi planlıyor. Türkiye’nin bu yıl İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması, Washington’un Ankara’ya 23 milyar dolarlık F-16 savaş uçakları, füzeleri ve mühimmatları satmasına yönelik bir anlaşma imzalamasının önünü açtı.

Ukraine Today tarafından yapılan habere göreyse şubat ayı sonlarında Pentagon, Teksas’ta Türk taşeronlar da dahil olmak üzere 3 adet 155 mm’lik mühimmat üretim hattı inşa etmek üzere bir sözleşme imzaladığını söylemişti. Bu bağlamda fabrikanın 2024 yılının Haziran ayında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Türk savunma şirketi Repkon’un üretim hatlarının ise 2025 yılına kadar ABD yapımı 155 mm topçu mühimmatlarının yaklaşık %30’unu üretmesi bekleniyor. Ayrıca ABD Savunma Bakanlığı, bu yıl teslim edilmek üzere Türk Arca Defence şirketinden 116 bin adet mühimmat satın alındığını ve daha fazla alım yapılmasının beklendiğini aktardı.

Defence Turk

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın