Türkiye-Rusya ticari ilişkileri KEK toplantısında değerlendirilecek

MDN İstanbul

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın eş başkanlığında Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 16’ncı Dönem Toplantısı bugün Antalya’da düzenlenecek. Toplantı kapsamında tarım, ulaştırma, enerji, sanayi, turizm gibi alanlarda iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesinin önündeki engelleri kaldırmak ve ticari ilişkileri dengeli bir şekilde daha da geliştirmek adına işbirliği olanakları değerlendirilecek.

Rusya heyetine eş başkanlık yapacak olan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, toplantının ülkeler arası işbirliğine ivme kazandırmasını beklediklerini belirterek, “Temaslarımız etkin bir şekilde genişliyor ve derinleşiyor. Geçen yılın sonunda ticaret hacmimiz yüzde 16 artarak 25,5 milyar dolara ulaştı. Ticarette karşılıklı yatırımlarda, sosyo-kültürel ve beşeri alanlardaki bağlarımızı daha da artıracak fırsatlara sahibiz” dedi.

Akdeniz’de Rusya ile Türkiye arasında olası işbirliği olanaklarını Anadolu Ajansı’na değerlendiren Novak, “Akdeniz’de Rus şirketlerin yer aldığı başarılı enerji projeleri var. Örneğin Rosneft, Zohr sahasının geliştirilmesinde yer alıyor. Bu tür girişimlerde, işbirliğinde öncelik ekonomik çıkarlar tarafından şekillenir. Eğer ticari açıdan tüm tarafların yararına projeler olursa, Rus şirketleri Doğu Akdeniz’de Türkiye ile işbirliğine yönelik kararlar alabilir” şeklinde konuştu.

Bunu Paylaşın