“Türkiye dış politikasında değişime gidiyor”

MDN İstanbul

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden karşılıklı olarak en üst düzeye çıkarılması kararı çerçevesinde, Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı aldıklarını açıkladı.

İsrail’de yeni hükûmetin kurulması ve Isaac Herzog’un Cumhurbaşkanı seçilmesiyle İsrail’le bir diyalog süreci başladığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Herzog’un Türkiye ziyareti ve daha sonra benim İsrail ziyaretim, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in Ankara ziyareti ile süreç devam etti.” dedi.

Ayrıca, iki ülke arasında atılan bu karşılıklı adım üzerine ABD’den de açıklama geldi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye ve İsrail’in karşılıklı büyükelçi atayacak olmasının memnuniyetle karşılandığını duyurdu. Tüm bu gelişmeleri T24 ve Şalom Gazetesi köşe yazarı Karel Valansi, MarineDeal News için yorumladı.

“Türkiye ve İsrail arasına ilişkiler olumlu yönde ilerliyor”
Bir süredir Türkiye-İsrail ilişkileri olumlu yönde ilerliyor. Ancak sembolik bir değeri de olan büyükelçilerin atanmış olmaması bir pürüz olarak duruyordu. Bu nedenle Türkiye ile İsrail’in ilişkilerinde tam normalleşme kararı önemli bir gelişme.

Türkiye son dönemde dış politikasında bir değişime gidiyor. Sıkıntı yaşadığı bir çok ülke gibi İsrail ile de ilişkilerini normalleştirme adımları atıyor. İsrail tarafı bu durumu olumlu karşılıyor ve Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek için çaba harcıyor. Ancak İsrail tarafında temkinli bir iyimserlik hissediyorum. İlişkilerin gelişmesinden memnun ancak uzun yıllar ikili ilişkilerde yaşanan olumsuzlukların neticesinde bir güvensizlik de var. Bunu düzeltmek zaman ve çaba gerektirir.

Öte yandan bölgenin istikrarı için bu iki önemli ülkenin ilişkilerini yoluna koymuş olmaları, her konuda anlaşamayacaklarının bilincinde diyalog ve diplomasi yolunu seçmiş olmaları önemli.

Şimdi iki konu var takip edilmesi gereken. Büyükelçiler kim olacak ve her iki ülkede de seçimler yaklaşırken oy getirecek olumsuz bir seçim söylemi olarak Türkiye veya İsrail kullanılacak mı?

Filistinliler, Hamas ve enerji konusu halen ilişkileri bozabilecek potansiyele sahip. İsrail ikili ilişkilerle ilgili söylemlerinde ticari ilişkilerin geliştirilmesini ön plana çıkarırken Türkiye’nin bölgede bir enerji ‘hub’ı’ olmak istediği malum. Doğu Akdeniz Gaz Forumu, Negev Forumu’na da girmek istediği ve ABD ve İsrail ile ilişkilerindeki bir düzelme ile bunu başarabileceğini hesapladığını da söyleyebiliriz.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın