Türk savunma sanayinden Pakistan’a çıkarma

MDN İstanbul

Bu yıl Pakistan’a 4 MİLGEM ve 30 Atak helikopteri ihracatı için imza atan Türk savunma sanayisi, IDEAS 2018 Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri’ne 25 firmayla milli katılım sağladı.
Pakistan’ın Karaçi kentinde 27-30 Kasım tarihlerinde bu yıl 10’uncusu düzenlenen IDEAS Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri, dünyanın birçok ülkesinden savunma sanayisi temsilcisi ve üst düzey resmi delegasyonu bir araya getirdi.
Türk Milli Pavilyonu için yaklaşık bin 750 metrekarelik bir alan ayrılan fuara Türkiye’den; Aksa Run Flat (Tekcan), ASELSAN, ASFAT AŞ, Ata Silah Sanayi, BMC, CES İleri Kompozit, Garanti Giyim, GİRSAN, GM Savunma, HAVELSAN, MİLSOFT, MKEK, Nero Endüstri, Nurol Makina, OSSA, REPKON, ROKETSAN, Sarsılmaz, SDT, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, TAIS, TİSAŞ, TRANSVARO, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Yonca Onuk katılım gösterdi.
Fuarda, Türk savunma sanayisi firmaları tarafından üretilen zırhlı araç platformları, insanlı/insansız çeşitli hava araçları, deniz sistemleri, silah sistemleri, elektronik sistemler, mühimmatlar, simülatörler, askeri tekstil ürünleri, lojistik destek ürünleri ve savunma hizmetlerinin tanıtımına ilaveten; öncelikle ev sahibi ülke Pakistan makamlarıyla olmak üzere, katılımcı ülke delegasyonlarıyla görüşmeler gerçekleştirildi.
IDEAS 2018’in ilk günü STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. fuarın ilk anlaşmasını geçekleştirdi. Pakistan Air University ile Ortak Anlayış Belgesi (DoU )imzalayan STM bu anlaşmayla, bütünleşik siber güvenlik, büyük veri ve bilişim alanındaki yetkinliklerini de ihraç etmiş oldu.
Bilindiği üzere Pakistan, Türk savunma sanayinin ihracatında önemli bir yer tutuyor. İki ülke arasında bu yıl savunma sanayi alanında önemli imzalar atıldı, teslimatlar yapıldı. Yıl içinde yaşanan gelişmelere bakacak olduğumuzda; Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan korvetlerin üretimini ASFAT A.Ş. üstlendi. Sözleşme kapsamında yer alan 4 adet MİLGEM ada sınıfı korvetten 2’si Türkiye’de, 2’si Pakistan’da üretilecek.
Pakistan Savunma Bakanlığı’nın açtığı denizaltı modernizasyon ihalesini ise denizaltıyı yapan Fransız firmaya karşı STM kazandı. Bu önemli başarıyla STM, Pakistan’daki iş payını artırdı. Agosta 90B sınıfı ikinci denizaltı modernizasyonu için de yine STM tercih edildi.
STM ayrıca Pakistan Denizde İkmal Gemisi’nin (PNFT) inşasını başarıyla tamamlayarak ekim ayında Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne teslim etti.
TUSAŞ ile Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı arasında yürütülen görüşmeler sonundaysa, yıl içinde 30 adet T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri’nin satışına yönelik sözleşme imzalanmıştı. Bu satışın yanı sıra, lojistik, yedek parça, eğitim ve mühimmat anlamında geniş bir sözleşme paketi üzerinde uzlaşma sağlanmıştı.
ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın