“Tüm Türkiye zehirlenebilir”

MDN İstanbul

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa’da sökümüne izin verilmesi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

“Tüm Türkiye zehirlenebilir”
Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği Başkanı Cafer Fidan, “Gemideki 600 ton asbest kesin bir rakam değil. Bu daha az veya daha fazla olabilir. Ancak bir başka sorun ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlar. 714 gemi sökümü yapılıp 250 ton asbest bertaraf edildiği rakamı hiç gerçekçi değil. Hurda tamamen atık hale gelirse geri dönüşüm sektöründe çalışan herkes bu hurdalardan zehirlenir. Mevzuata uygun yapılmazsa tüm Türkiye zehirlenebilir” dedi.

Bakan Kurum: Ters bir durum olursa geri göndereceğiz
Büyük yankı uyandıran konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Gelen gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton asbest var. Gemilerin bu tür işlemleri uluslararası kurallara bağlıdır. Yani siz öyle kafanıza göre alamazsınız. Gemi Türkiye’ye gelmeden önce uluslararası kontrolden geçiyor. Ve sonuç uygun çıktı. Gemi uzun süre beklediği için iddialar üzerine biz uluslararası uzmanlara ayrıca incelettik. Basel Sözleşmesi’ne göre riskli bir durum tespit edilmedi. Böyle bir geminin sökümünü dünyada yalnız iki ülke yapabiliyor. Hindistan ve Türkiye’de Aliağa. Karar uluslararası hukuka göre alındı. AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunarak tüm yükümlülükleri yerine getirdi. Gemi Türk karasularına girdiğinde ayrıca biz de kontrol edeceğiz. Ters bir durum olursa geri göndereceğiz” şeklinde konuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , , ,
Bunu Paylaşın