Tükettiği suyu geri dönüştüren sanayici, sudan yüzde elli tasarruf sağlıyor

MDN İstanbul

S

Sanayi alanı üretim süreçlerinin neredeyse her aşamasında suya ihtiyaç duyuluyor. Gıda, tekstil, kâğıt, demir-çelik ve kimya sektörü en çok su harcayan sektörlerin başında geliyor. Sanayide suyun verimli yönetimi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise atık suların yeniden kullanım oranını 2030 yılına kadar yüzde 5’ten, yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyor. 

Tarımdan sonra en fazla su tüketen ikinci sektör olan sanayi sektörü, küresel su tüketiminden yüzde 20 pay alıyor. Ülkemizde ise sanayi sektörünün toplam su tüketiminden aldığı pay yüzde 13 civarında. Önlem alınmaması durumunda 2030 yılına gelindiğinde bu oranın yüzde 20’lere ulaşması öngörülüyor. 

Sanayide tüketilen suyun geri dönüşümü ile sağlanacak yüzde 50’lik tasarrufa dikkat çeken, Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, “Türkiye, sanayide yoğun su kullanan ülkeler arasında yer alıyor. Sürdürülebilir bir dünya için su kaynaklarımızın yönetilmesi konusuna hassasiyet göstermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Arıtılmış gri su, sanayinin su tüketimini yüzde 50 düşürüyor

Birleşmiş Milletler ( BM ) tarafından hazırlanan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 6.maddesi olan herkes için erişilebilir su, atık su hizmetleri ve sürdürülebilir su yönetimini güvence altına alma hedefi, hükümetlere ve sanayicilere yol gösteriyor. Bu rehber, arıtılmamış atık su oranını yarıya indirmeyi ve geri dönüşümü hedefleyen bir dizi çözüm önerisi sunuyor.

Sanayi sektörü ise hem ulusal hem de uluslararası hedefler doğrultusunda önlemler alıyor. Bu önlemleri atık suyu arıtma yani gri su kullanımı, yağmur suyu hasadı, su tesisatı ve pompalardan kaynaklı su kaçaklarının önlenmesi ve sızıntıların asgari düzeye indirilmesi şeklinde sıralayabiliriz. Tüm bu tedbirler ile su tasarruf potansiyeli yüksek olan sanayi sektörünün su tüketimini düşürmek ve sürdürülebilir bir çevreye öncülük etmesini sağlamak mümkün. Özellikle gri su olarak adlandırdığımız, siyah su (tuvalet suyu) haricindeki lavabo, mutfak ve kimyasal içermeyen diğer kullanım sularının arıtılması yöntemi ile sanayide tüketilen sudan yüzde 50’ye varan oranlarda tasarruf sağlanabiliyor.

Bunu Paylaşın