Tersan, en uzun fabrika trol balıkçı gemisini suya indirdi

MDN İstanbul

GEORGIY MESHCHERYAKOV

Tersan Tersanesi, Rus JSC OKEANRYBFLOT firması için GEORGIY MESHCHERYAKOV isimli fabrika trol balıkçı gemisini suya indirdi.

Rusya’nın doğusundaki Pasifik bölgelerinde yapılacak balıkçılık operasyonları için tasarlanmış dünyanın en uzun ve en geniş fabrika balıkçı trol gemisi olan GEORGIY MESHCHERYAKOV 108,2 metre uzunluğa ve 20 metre genişliğe sahip.

Osman Nurettin Paksu

Geçtiğimiz yıl 200 milyon dolar ihracat ile üst üste 7’nci kez yeni gemi ve yat inşa ihracat lideri olduklarını ve bugüne kadar 1 milyar 720 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Tersan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nurettin Paksu, ‘‘Bugün tersanemizde 19 farklı gemi inşası devam etmekte olup, bunların toplam bedeli 1 milyar 230 milyon dolardır. Bu projelerde birlikte çalıştığımız müşterilerimizin her biri kendi sektöründe dünyanın ileri gelen firmalarıdır. Rusya’nın Pasifik Okyanusu tarafında faaliyet gösteren OKEANRYBFLOT firması için inşa ettiğimiz gemilerden ilki olan NB1096 inşa nolu GEORGIY MESHCHERYAKOV gemisi işbirliğimizin ilk adımıydı, ikinci adımı da attık ve ikinci kardeş geminin sac kesimini de geçen hafta gerçekleştirdik.

108 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğindeki gemi, soğuk kış şartlarında ve arktik sularda dahi operasyonlarına devam edebilecek vasıflara sahip üstün teknoloji ile donatılmış bir gemidir. 16 deniz mili operasyon hızına sahip olan 8,300 gros ton hacmindeki bu yeni nesil fabrika balıkçı gemisi 150 kişilik yaşam mahalli kapasitesi ile mürettebatına ve fabrika çalışanlarına üst sınıf konfor sunuyor. Geminin balık işleme tesislerinde değişik türdeki balıklar için özel olarak tasarlanıp fabrika alanına kurulmuş olan 12 işleme hattı ile günlük toplam 450 ton balık işlenebilecek. Ayrıca gemi, yan ürün olarak balık yağı ve günde 210 ton balık yemi işleme kapasitesine sahip. Bu sayede doğa dostu gemi sıfır atık prensiplerini yerine getirebilecek. Geminin donduruculu soğutma sistemleri ile üretilip paketlenen ürünlerin -30 derecede muhafaza edilmesi için 4,770 m3 toplam hacminde soğuk ambar deposu kapasitesi mevcut,’’ dedi.

Adil Karaismailoğlu

Törene katılan ve Türk gemi inşa sanayinin inovatif, çevreci ve alternatif enerjileri kullanma yeteneği ile rekabet gücünün gün geçtikçe arttığını dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise, ‘‘Gemi inşa sanayimiz her geçen gün yetkinliklerini artırmaktadır ve önemli bir değer haline gelmiştir. Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki, Türk gemi sanayi en son teknolojileri kullanan, çevre duyarlılığı gelişmiş, yüksek kaliteyi önemseyen, bilgi birikimi ve tecrübesi geniş, taahhüt sürelerine sadık kalan ve işini bitiren bir sektör olması sayesinde dünyada saygın bir yere sahiptir. İstihdama katkı ve ülke ekonomisine döviz sağlamaktadır.

Ülkemizdeki tersanelerin gelişimine baktığımızda, 2002 yılında 37 olan tersane sayımızın bugün 83’e çıktığını söyleyebiliriz. Yıllık üretim kapasitemiz 550 dwt’ten 4,53 milyon dwt’e yükselmiştir. Gemi inşa sektörümüz dolaylı olarak 500 bin kişinin geçim kaynağıdır. Gemi inşa sanayimiz dünyada adet başına 9’uncu, tonaj başına 16’ncı sırada bulunmaktadır. Hedefimiz; sektördeki bilgi birikimimizi, tecrübemizi, teknolojinin ve bilişimin imkânları ile birleştirmek ve dünyada çok daha üst sıralara çıkmaktır.

Kuzeyinde Karadeniz Havzası, batısında Yunanistan ve Balkan ülkeleri, güneyinde Akdeniz havzası bulunan; Asya ile Afrika kıtalarının tam ortasında kilit bir noktada yer alan Türkiye’nin, denizcilik sektöründe söz sahibi olması oldukça önemlidir.

Ana vatanımızda olduğu gibi, mavi vatanımızda da güçlü, etkili ve caydırıcı bir ülke olmak için, sektörün tüm diğer paydaşları ile birlikte el ele vererek çalışmaya devam ediyoruz. Bu anlayışla, bayrak devleti, liman devleti ve kıyı devleti yetkilerimizle limanlarımıza gelen Türk ve yabancı bayraklı gemilerin denetim faaliyetlerini titizlikle yürütüyoruz,’’ şeklinde konuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın