Samsun’da yer alan Terme Tersanesi’ndeki organize sistem nedeniyle mağdur olan ortaklar, müşteriler ve yapıldığı resmî kayıtlarda esasen bulunan gemi inşa ve tamir gibi işlerden doğan milyonlarca liralık vergi hakkında yaptığımız haberlerin ardından yeni gelen bilgilerle olay giderek büyüyor.
Şirketin kuruluşundaki ana yatırımı finanse eden ve hâlihazırdaki ortakları konumunda bulunmaya devam eden Tuğrul Karaca ve merhum Hasan Öztürk’ün oğlu Emir Öztürk’ün tersaneye girişine izin vermeyen ve işletmeyi sürekli olarak “âtıl konumda gösterdiği” iddia edilen Erkan Zorlu’nun gemi inşa edip etmediğinin bilgisini Samsun Liman Başkanlığı’na sormak için aradık. Gazetemize ulaşan güncel fotoğraflarda gördüğümüz gemiler üzerine, Samsun Liman Başkanlığı’na “Terme Tersanesi ile ilgili bir haber hazırladığımızı ve tersanede hâlihazırda kaç geminin hangi işlemler için bulunduğunu” sorduk.
Yeni kaynaklarımızdan gelen ve Terme Tersanesi’nin güncel hâlini yansıtan fotoğraflarda tersanenin oldukça işlek olduğu ve içerisinde irili ufaklı balıkçı tekneleri, römorkör ile tamirde de en az 3 adet büyük tonajda geminin karada olup birinin de 140 metre uzunluğunda olduğu ve diğerinin üzerine bordaladığı çok net görülüyor.
Âtıl gösterilen Terme Tersanesi’nde 140 metrelik gemi
Görüntüleri incelediğimizde 140 metre uzunluğundaki Rusya bayrağına kayıtlı “S.V. NIKOLAY” isimli bir kuru yük gemisini tespit ettik ve gemi takip uygulamaları üzerinden yaptığımız taramalarda geminin bölgede uzun süredir demirlediği bilgisine ulaştık.
MarineDeal News’a iletilen bu görseller ışığında Samsun Liman Başkanlığı’yla iletişime geçip Terme Tersanesi’ndeki gemilerin sayısı ve tipi hakkında bilgi almak istediğimizdeyse oldukça ilginç tepkilerle karşılaştık. Karasularımıza giren ve çıkan gemilerin takibi ile deniz ticaretimiz açısından oldukça önemli bir kurum olan liman başkanlıklarındaki memurların yaptığı iş deniz hudutlarımızın kontrolü açısından önemi haiz iken sorularımıza konudan uzak ve yanıltıcı bilgi verilmesinin şaşırtıcı olduğunun altını çizmek gerekiyor.
İşletme izni olmayan tersane sürekli çalışıyor
Samsun Liman Başkanlığı’nı arayarak Terme Tersanesi’nde hâlihazırda işlem gören gemiler hakkında bilgi almak istediğimizi aktardıktan sonra ilk olarak “Arzu Özcan ile görüşmemiz gerektiği ve kendisinin bu konuda uzman olduğu” belirtildi.
Arzu Bey ile yaptığımız görüşmede ise kendisi muhabirimize tersanede birkaç tane balıkçı teknesi olduğunu ve büyük gemi bulunmadığını aktardıktan sonra ısrarlı sorularımızın üzerine bir tane de yük gemisi olduğu bilgisini verdi. Özcan ayrıca Terme Tersanesi’nin işletim izninin bulunmadığını ve bu nedenle inşa ve tamir projelerinin ceza ödeyerek devam ettirildiğini söyledi. İşletme izni yoksa gemilerin nasıl inşa ve tamir edildiğini, durumun nasıl mevzuata aykırı sürdürülebildiğini sorup mevcut gemilerin bilgisini istediğimiz zaman ise konuyla ilgili daha yetkin birisine yönlendirildik. Bu kişi Terme Tersanesi’yle ilgili ilk haberimizde yer alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tutanağındaki belgelerde imzası bulunan Liman Başkan Yardımcısı İlker Kılıç idi.
İlginizi çekebilir:
Alaattin’in sihirli lambası açılıyor: Dokunanın yandığı yer; Terme Tersanesi
Kılıç’la yaptığımız görüşmede ise kendisinin konudaki uzman kişi olduğu söylenerek kendisine yönlendirildiğimizi belirtsek de konuya vakıf olmadığını ve basına bilgi verme yetkisinin de bulunmadığını, bu nedenle bilgi veremeyeceğini, en sağlıklı bilgilerin Samsun Liman Başkanı Muhammet Özçelik’ten alınabileceğini aktardı.
Liman Başkanı’ndan çelişkili ifadeler
Bu görüşmeden sonra tekrar santral üzerinden bağlandığımız Liman Başkanı Özçelik ile olan görüşmemizde ise tersaneye giren yabancı bayraklı gemiler hakkında bilgi sahibi olmadıklarını bunun için Terme Tersanesi’ni aramamız gerektiğini, sadece burada bulunan Türk bayraklı gemilerin sayılarını bize iletebileceklerinin bilgisini aldık. Terme Tersanesi’nin işletme izni olmadan nasıl hâlâ çalıştırılabildiğine dair sorumuza ise, söz konusu izin durumunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilen ruhsat ile ilgili olarak planda bir ölçüm hatası nedeniyle çıkartılamadığını, tersane yetkililerinin de her projeden önce ceza ödeyerek çalışmaya devam ettiğinin bilgisini veren Özçelik, yabancı bayraklı gemilerin giriş çıkışları hakkındaki kontrollerin nasıl yapıldığına dair sorularımıza ise bu bilginin kendilerinde bulunmadığını belirterek bir yanıt vermedi. Son olarak tersanedeki Türk bayraklı gemilerin sayısı hakkında bilgi almak istediğimizde ise bizi Ahmet Yüzbaşı isimli memura yönlendirdi.
Tanıdık bir isim
Ahmet Yüzbaşı ise daha önceki haberimizde ortaklar arasında dava nedeniyle avukatlar aracılığıyla tersanedeki gemiler hakkında kendisine bilgi talebi geldiğinde şahsi “gmail” hesabı üzerinden “Terme Tersanesi’nde 2019 yılından bu yana hiçbir geminin yapılmadığı” bilgisini veren kişi.
Yüzbaşı ile yaptığımız görüşmede ise bize şu anda bu bilgileri vermesinin mümkün olmadığını, araştırma yapıp e-posta yoluyla bu bilgileri ulaştıracağını belirtti ancak söz konusu görüşmeden bu yana Yüzbaşı tarafından tarafımıza ulaşan herhangi bir e-posta olmadı.
Araştırma sonuçları ve iddialar birbiriyle örtüşüyor
Konuya ve Samsun Liman Başkanlığı yetkililerinin söylemlerine yönelik yaptığımız araştırmalar sonucunda ortaya çıkan veriler ise bir hayli ilginç. Yüzbaşı’nın şahsi “gmail” hesabı üzerinden kaydının olmadığını belirttiği 23 tekneden birçoğunun Turgut Reis Gemi Sanayi Veri Tabanı Programı (GİSVP) Uygun Tesis Listesi’nde kaydı görünüyor.
Ayrıca, en önemli görevlerinden birisi Türkiye’nin karasularındaki limanlara yanaşacak olan gemilerin giriş ve çıkış kayıtlarını tutmak olan Liman Başkanlıklarının izni olmadan hiçbir yabancı bayraklı geminin herhangi bir tersaneye giriş yapması da mümkün değil.
Tüm bu kafa karıştıran söylemler ve bilgilerin yanı sıra önceki haberimizde yer alan Terme Tersanesi mağdurlarından Mimarine şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Sezer’in Terme Tersanesi’nde “inşa ettikleri gemilerin Erkan Zorlu tarafından 10-20 bin TL gibi komik rakamlarla satışının yapıldığı ve bu satışların Samsun Liman Başkanlığı tarafından onaylandığı” iddiaları da düşünüldüğünde olaylar içinden çıkılmaz bir hâl alıyor.
Yoksa gemilere kaçak işlem mi yapılıyor?
Tarafımıza ulaşan Terme Tersanesi’ne ait güncel fotoğraflarda irili ufaklı net olarak görülen birden fazla sayıda ve tipte gemi varken bu gemilerin sicile kayıtlı olup olmadığı önem arz ediyor aksi durumda ise akıllara, “Bu gemiler kaçak mı inşa ediliyor, kaçak inşa edilmiyorsa bir gemi bu devirde 10-20 bin Türk Lirası’na nasıl inşa ediliyor? Ülkemiz kara sularına yabancı bayraklı gemiler tamir için Liman Başkanlığı bilgisi olmadan nasıl giriş yapabiliyor, giriş yaptıysa niye veri sisteminde yer almıyor ve fotoğrafta tersanede görüldüğü üzere gemi sahibi aldığı hizmetlerin karşılığını nereye (kime) ve nasıl ödüyor?” soruları geliyor.
Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.