‘TCSG YAŞAM’ törenle denize indirildi

MDN İstanbul

RMK Marine’in Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa ettiği dört Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi’nin sonuncusu olan “TCSG Yaşam”  denize indirilme töreni Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Bayar: ‘Milgem kapsamında
2 milyar dolarlık gemi yapılıyor’

Tuzla’daki RMK Marine Tersanesi’nde gerçekleştirilen törende konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, ülke savunmasında ve çevre denizlerin güvenliğinin sağlanmasında kritik görevleri olan Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının harekat kabiliyetlerini artıracak milli teknoloji platform, sistem ve silahlara haiz askeri gemilerin Türkiye tersanelerinde üretilmesinin önemli bir hedefleri olduğunu ifade etti.
Tuzla’yı, askeri gemilerin imalatında desteklemeye devam edeceklerini dile getiren Bayar, bütün bu muharip gemilerin Milgem projesi kapsamında olduğunu, projenin ilk gemisi Heybeliada’nın bir yıldır donanmada görev yaptığını, ikinci gemi Büyükada’nın da son donatım ve test faaliyetlerini icra etmekte olduğunu söyledi.
Murad Bayar, ”Bütün bu projelerin toplamına baktığımızda su üstü gemilerde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bütün ihtiyaçlarını ülkemizden karşılayabileceğimizi görüyoruz. Önümüzdeki dönemde beklentimiz, bu projelerde ortaya çıkan başarılı çözümlerin ve Deniz Kuvvetlerimiz ile Sahil Güvenlik Komutanlığımız tarafından kabul gören teknolojilerin yurt dışına da ihraç edilmesi” diye konuştu.
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu da günümüzde devletlerin denizleri daha fazla kullanmaya yöneldiğini belirterek, ekonomik değeri her geçen gün artan denizlerde hak ve menfaat elde etme mücadelesinin önemine işaret etti.

Dost, Güven, Umut ve Yaşam
İlk üç Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi Dost, Güven ve Umut, deniz testi/kabul aşamasında bulunuyor. Gemilerin tümünün 2012 yılında Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığınca yürütülen ve ihtiyaç duyulan savaş gemilerinin Türk tersanelerinde inşa edilmesini amaçlayan Milgem Projesi kapsamında yürütülen proje kısa sürede tamamlandı.
Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi Projesi kapsamındaki gemilerin her biri 88 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 1700 ton ağırlığa sahip. Boyutları ve kapasite yönü ile bakıldığında korvet sınıfı gemiler ailesine mensup olan bu gemiler; arama kurtarma görevlerinin yanı sıra karakol, kaçakçılığı önleme, yangın söndürme, kirlenmeyi önleme gibi konularda da faaliyet gösterecek şekilde donatılıyor. Gemiler, saatte 22 milin üzerinde hız yapabilmekte ve helikopterle operasyon kabiliyeti ile üstlenebilecekleri tüm görevleri tam olarak yerine getirebilecek donanıma sahip olacaklar.
Proje kapsamında komuta kontrol sistemi yazılımı ve donanımı, elektro optik direktör, haberleşme sistemleri, cayro sistemleri, atış kontrol sistemleri ve konsollar gibi önemli askeri sistemlerin, yurtiçinde milli kabiliyetlerle tasarımı ve üretimi gerçekleştirildi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın