TCMB nereye kadar faiz indirecek?

MDN İstanbul

Emre Çayırlı
Emre Çayırlı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TMCB), 100 baz puanlık bir indirim daha yaparak bir haftalık repo faiz oranını, yüzde 13′ten yüzde 12′ye çekti. Piyasa beklentilerinin ikiye ayrıştığı ortamda, geçtiğimiz ay yapılan 100 baz puan faiz indirimi sonrasında, bu ay da faiz indirimlerine devam edildiği görülüyor.

 

Alınan karar TCMB’nin küresel ekonomilerin içinde bulunduğu zorlu atmosferde, iç piyasada ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla piyasaları likit tutmaya devam etmek istediğini gösteriyor.

Karar sonrasında açıklanan metni incelediğimizde, düşen dış talep nedeniyle ekonomik aktivitede ivme kaybı yaşandığından ilk kez bahsedildiği görülmekte. Bu kapsamda, jeopolitik riskin yüksek seyretmesi ve dış etkilerden kaynaklı gelişmelere karşı liralaşma stratejisini izleyen TCMB’nin, önümüzdeki süreçte faiz indirimlerine devam edip etmeyeceğini, küresel alanda yaşanan gelişmelerle birlikte incelemek gerekecek.

Diğer yandan uygulanan yeni para politikasında sadece haftalık faiz oranı değil aynı zaman zorunlu karşılıklar ve yapılan yeni düzenlemelerle birlikte değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Kısa vadeli sonuçlardan ziyade uzun vadeli hedeflere yönelik çalışma yapılmasından dolayı, halihâzırda devam eden faiz indirimlerinin sonuçlarının uzun dönemde fiyat istikrarını sağlayıp ekonomiyi dengeye getirmesi hedeflendiğinden, alınan kararların etkilerini küresel ekonomilerdeki dalgalanmalar son erdiğinde daha net görme şansımız olacaktır.

Emre ÇAYIRLI – Trive Yatırım Araştırma Müdürü

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın