TCG Sancaktar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi

MDN İstanbul

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından Amfibi Gemi Projesi (LST) kapsamında inşa edilen ve dünyanın en büyük amfibi gemilerinden biri olma özelliğine sahip TCG Sancaktar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

Projenin ikinci gemisi olan TCG Sancaktar, projenin ilk gemisi TCG Bayraktar gibi Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret AŞ’de (ADİK Tersanesi’nde) inşa edildi. ADİK Tersanesi’nde düzenlenen törene Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, ADİK Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Sualp Ürkmez, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan çok sayıda asker ve davetliler katılım gösterdi.

Konuşmasında, Türk Deniz Kuvvetlerinin operatif ve stratejik etkinliğinin daha da artırılmasının, istediği gücü istediği anda dünyanın herhangi bir bölgesinde bulundurabilecek bir deniz kuvvetlerine sahip olmakla sağlanabileceğinin altını çizen Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal, ‘’Dünya bahriyelerindeki amfibi gemiler arasında üstün özellikleriyle öne çıkan gemilerimiz, aynı zamanda sahip olduğu sistem ve cihazların yüksek yerlilik oranıyla da savunma sanayimizin geldiği noktayı sergileyen önemli bir göstergedir. Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle inşa edilerek bugün Deniz Kuvvetlerimize katılan sınıfının ikinci gemisi TCG Sancaktar bizi, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Memleket Sanayiden Fışkıracak Donanma’ hedefine bir adım daha yaklaştırmaktadır.’’ dedi. Konuşmaların ardından TCG Sancaktar Komutanı Deniz Yarbay Serhan Ateş’e, Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal tarafından hizmete giriş belgesi ve komutan flandrası verildi. Yarbay Serhan Ateş’in ant içmesinin ardından TCG Sancaktar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

LST-amfibi gemilerin ana görevini; araç ve teçhizatları ile birlik nakli, amfibi harekat ve ateş desteği oluşturuyor. Gemiler gelişmiş ve ileri muhabere, elektronik ve komuta kontrol imkânlarıyla harekat ve lojistik görevlerine katkı sağlamanın yanında, gerektiğinde doğal afet yardım görevlerini yerine getirecek imkan ve kabiliyetleri de barındırıyor.

Tek tekneli, deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edilen LST-amfibi gemileri nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip. Helikopter platformu da bulunan gemiye 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş kalkışına yapabilecek. Gemide, her biri 8 ton yük veya 40 kişi taşıyabilen, 20 knot sürat yapabilen 4 adet LCVP çıkarma aracı yer alıyor.

TCG Sancaktar’a ait temel özellikler
– Toplam Boy: 138.75 m
– Su Hattı Boyu: 130.80 m
– En: 19,60 m
– Deplasman: 7500 ton
– Başta Su çekimi: 2 m’den az
– Kıçta Su Çekimi: 5 m’den az
– Maksimum Sürat: 18+ knot
– Denizde Kalma: 15 knot sürat ile en az 5000 deniz mili; 30 gün
– Denizcilik Özelliği: Deniz Durumu 5’te kısıtsız, 6’da kısıtlı kullanım

Bunu Paylaşın