Tanker gelirleri arz fazlası nedeniyle 2018’de düşük seyredecek

MDN İstanbul

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, tanker piyasasında gelecek yıl başlaması beklenen kazanç artışının, tonaj arzı fazlası nedeniyle gerçekleşmesinin beklenmediğini açıkladı. Kurum, bu durumun ortaya çıkmasında yeni gemi teslimatlarının ve eski gemi sökümlerindeki beklenen artışın olmamasının etkili olduğunu bildirdi. Bu gelişmelerin 2018 yılında navlunların düşük seyretmesine ve taşımacılık şirketlerinin kredi risk ölçümlerinin de baskı altında kalmasına yol açacaktır.

Kuruluş, 2017 sonu itibariyle bir yıl öncesine göre, kapasitenin yüzde 5-6 arasında artacağını tahmin ediyor. Fitch Ratings, “2018 yılında kapasitenin yüzde 4’lük bir artış göstereceğini öngörüyoruz. Bu, tanker tarifelerinin yüksek olduğu 2015 yılında verilen ve çoğu Yunanistan ve Çin’den gelen siparişlerin yansıması olacak” değerlendirmesini yaptı.

Artan çelik fiyatlarının da katkısıyla gemi sökümlerinde biraz artış kaydedildi. Ancak 2017’nin ilk yedi ayında 5 adet VLCC petrol tankeri söküme giderken, aynı dönemde 36 yeni VLCC’nin teslimatı gerçekleşti. Küresel petrol envanteri ve OPEC ülkelerinin üretim kesintileri yüzünden 2018’de talepte artış bekleniyor.

“Artan küresel petrol tüketimi, ABD’nin yükselen ihracatı ve yavaş yavaş makûl seviyelere gelen petrol envanterinin 2018’de tanker talebinde mütevazi bir artışa yol açmasını bekliyoruz. Bu nedenle talepte arzdaki büyümeye denk gelecek şekilde yüzde 4 civarında artış yaşanabilir.”

Fitch’e göre bu durum, pazarın daha kötüye gitmesini durduracak olsa da daha fazla söküm olmadan ya da kapasite büyümesinde yavaşlama olmadan tanker kiralarında çok önemli bir artış görülmesi olası değil. Bunun sonucu olarak, Fitch tanker kiralarının 2018 boyunca günümüzdeki düşük oranlarda kalmasını öngörmekle birlikte, kira gelirlerinde son iki yılda görülen sert düşüşlerin de yaşanmayacağını belirtiyor. Suezmax tankerlerin kiraları 2017’nin ilk 10 ayında yüzde 39 oranında düşüş gösterdi. 2016’da bu oran yüzde 52 olmuştu.

“Bu durum, denizcilik şirketleri açısından kredi riski ölçümlerini önümüzdeki yılda baskı altında tutacak olsa da şirketlerin kredi olanaklarıyla desteklenen ve genelde sağlıklı olan nakit pozisyonları sayesinde genel likidite riskleri sınırlı kalacak görünüyor. Soechi ve Sovcomflot gibi yüksek oranda uzun dönemli sözleşmeleri olan şirketlerin görece olarak sağlıklı operasyonel kârı olacağı görünürken, uzun süreli sözleşmesi az olan şirketler en iyi ihtimalle ne kâr ne zarar edecektir.”

Bunu Paylaşın