‘T.C. Hükümetlerinin sürdürülebilir denizcilik politikası olmadı’

MDN İstanbul

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkan Adayı Salih Zeki Çakır, 27 Nisan 2013 tarihinde Pendik Grenpark Hotel’de gerçekleştirilen Oruç Reis Denizciler Kulübü’nün (ODEK) toplantısında katılımcılara projelerini anlattı. ODEK’in ilkini nisan ayının başında mevcut Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ile gerçekleştirdiği “Genç denizciler başkan adaylarına soruyor” başlıklı toplantıların ikincisinin konuğu “Değişim” parolasıyla yola çıkan Salih Zeki Çakır oldu.
Çakır toplantıda “seçimi büyük oranda kazanacağımıza inanıyorum” diyerek 9 Mayıs’taki seçimler öncesinde DTO üyelerinin büyük çoğunluğunun değişim istediğini söyledi. “Altı aylık bir süreçte denizciliğimizde değişim yapalım dedik. Bu düşüncemiz sektörümüzün geniş kitlesi tarafından kabul gördü. Artık üyelerimiz değişim zamanı diyor. Bu değişimi 9 Mayıs’ta sandığa gelip tercihlerini yaparak değişimin önünü açacaklar. Kurumsal desteklerin yanında firmalardan üyelerden büyük bir destek aldık. Seçim sürecimizde kalan süreyi iyi değerlendirerek güzel bir sonuç almayı planlıyoruz” diyerek seçimi kazanacağına olan inancını açıkladı.
Salih Zeki Çakır, devletin  geçmişten bugüne sürdürülebilir bir denizcilik politikası olmadığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye hükümetleri geçmişten bu yana zaman zaman denizciliği teşvik etmişlerdir ancak denizcilik politikalarının uzun vadeli, kalıcı ve sürdürülebilir olmadığı konusunda eleştirilebilir. Genel olarak kısmi ve dolaylı teşviklerle politikalar belirlenmiştir. Bütün hükümetlerin yeknesak belirlediği sürdürülebilir ve şartları uyarlanabilir teşvik politikası ortaya çıkmamıştır. Bu eksikliğin sebeplerini sorgulayarak sektörün ezberini değiştirmesi gereken hususlar var. Denizcilik sektörünün geldiği noktada parasal teşviğe uygun olmadığı söylenebilir. Bu sebeple proje teşviği öne çıkarılarak ihmal edilmiş, ötelenmiş sorunlarını katılımcı bir anlayışla çözülmesi için çalışılmaya başlanması gerekiyor. Pek çok sorun iyi çalışıldığında, birlikte hareket edildiğinde rahatlıkla çözülebilir.”
Çakır, kasım ayından bu yana birçok kez talep edilmesine rağmen  ekibindeki isimleri açıklamasının stratejik bir kadar olduğunu söyleyerek “Ekibimiz zaten çalışıyor ancak isimleri tek tek açıklamayı stratejik olarak doğru bulmadık” dedi.

“Ulaşılabilir bir yönetim
olacağız”
Salih Zeki Çakır, seçimi kazanmaları halinde sektörün yanında olan ulaşılabilir bir yönetim anlayışı getirecekleri kaydeden Çakır, “Değişim grubu bir ekiptir. Bu çalışmalar tamamen ekip çalışmasıdır. İnşallah seçim sonrasında yönetime geldiğimizde ekibimizle dönüşümü gerçekleştireceğiz. Üyelerimizin farklı farklı ihtiyaçları bulunuyor. Balıkçının farklı ihtiyacı var, tedarikçinin farklı. Daha sonra armatörün ve gemi inşaa sektörünün ihtiyaçları birbirinden farklı. En önemlisi; ulaşılabilir bir yönetim anlayışını getirmeye çalışacağız. Sektörümüz krizde, sorunlar çokça birikmiş durumda. Bunları bir çözüm takvimine bağlayacağız. El birliği ile sorunlarımızı çözmeye çalışacağız. Samimi ve iyi iletişim kurarak üyelerimizle böyle bir hizmet anlayışı getireceğiz. Deniz Ticaret Odası üyelerinin de var olduğunu hissettiren bir çalışma getireceğiz. Deniz Ticaret Odası’nın varlık sebebi üyelerdir. Bu anlayışla çalışacağız. Birçok projemiz var” ifadelerini kullandı.

Salih Zeki Çakır’ın projeleri
– İyi Yönetişim ilkeleri benimsenecek
– NACE Kodları Meslek Grupları Yeniden Yapılandırılacak
– Sektörün sorunları güncellenecek
– Mavi Hat Kurulacak / 444 0 DTO
– Acil durum kriz masası kurulacak
– DTO üyelerine sosyal avantajlar sunulacak
– 2023 Hedef, Strateji ve Yol Haritaları “Çoğulcu Katılım” ile Belirlenecek
– Proje & Düşünce havuzları (Think Tank) oluşturulacak
– Denizcilik Endüstrisinin “Stratejik Sektörler” arasına dahil edilmesine çalışılacak
– Denizcilik sektör envanteri hazırlanacak
– İstanbul’un Oslo ve Londra gibi süper denizcilik ve kümelenme merkezi haline gelecek
– Bilgi Paylaşım Platformu kurulacak
– Potansiyel Uğrak Limanlarda DTO Temsilcilikleri oluşturulacak
– Hedef Pazarlara İş Gezileri düzenlenecek
– Uluslararası Alanda Güçlü Temsil sağlanacak
– Sivil Toplum Kuruluşları ile Eşgüdüm sağlanacak
– Sektörel Standartlar & İlkeler belirlenecek
– Ortak İşletme, Şirket Birleşmeleri & Kümelenme için Projeler geliştirilecek
– Şirketlerin Yeniden Yapılanma & Risk Yönetimi çabalarına katkı sağlanacak
– Bölgesel Navlun Borsasının (MEDFEX) kurulması için çalışmalar yapılacak
– Türk Bayrağına Dönüş özendirilecek
– Koster Filosunu Yenileme Projesi hayata geçirilecek
– İç Sularda Taşımacılık teşvik edilerek ekonomiye kazandırılacak
– Deniz Dostluk Grubu kurulacak
– Denizciliğin Medyada ve Kamuoyundaki imajının iyileştirilmesi yönünde çalışmalar yapılacak
– Amatör Denizcilik desteklenerek teşvik edilecek
– Denizcilik eğitiminde yeni strateji belirlenecek
– Deniz Teknolojileri Ar-Ge ve Uygulama Merkezi kurulacak
– Deniz Endüstrisinin Ar-Ge Fon ve Teşviklerinden faydalanması sağlanacak
– Denizciliğe Yeni Sermaye Yatırımlarını Özendirici çalışmalar yapılacak
– Denizcilerimizin Yurtiçi ve Yurtdışı başarıları ödüllendirilecek.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın