Sualtı boru hattı hasarında Estonya, Çinli gemiye odaklandı

MDN MEDIA

Estonya Başsavcısı, 8 Ekim tarihinde Baltık Denizi’nde hasar gören telekom kablolarına yönelik açılan soruşturmada, o gece bölgede bulunan Çin gemisi NewNew Polar Bear’ın hareketlerini incelemeye aldıklarını söyledi

Fin yetkililer 24 Ekim’de yaptıkları açıklamada, boru hattının yanında bir gemi tarafından sürüklenirken kırıldığına inandıkları büyük bir çapa bulduklarını açıklayıp, Çin menşeli ve Hong Kong Bayraklı konteyner gemisi NewNew Polar Bear’ı baş şüpheli ilan etmişlerdi. Finlandiya tarafı boru hasarını incelerken, Estonya tarafı ise, kablo tarafındaki hasarı incelemeye aldı.

Estonya’nın araştırması da NewNewPolar Bear’a döndü

Estonya Başsavcısı’nın Sözcüsü, kablo ve boru arasında biraz mesafe olmasına rağmen, soruşturmanın odağının aynı gemi, NewNew Polar Bear’a döndüğünü söyledi. Araştırmanın sonunda, hasarın bu gemi tarafından verilip verilmediğini ve kasıt olup olmadığını anlamayı amaçladıklarını ekledi.

Reuters, Marine Traffic’in verilerine göre, hasarın verildiği saatlerde bölgede NewNew Polar Bear ve Rusya Bayraklı Sevmorput’un bulunduğunu açıkladı.

İlginizi çekebilir:

Baltık Denizi’ndeki boru hattı hasarı NATO incelemesinde

Estonya, Çin’den destek bekliyor

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, NewNew Polar Bear’in sahibi ve mürettebatıyla yapıcı bir iletişime geçebilmek için Çin’in desteğini almayı umduklarını belirtti.

Çin objektif, adil ve profesyonel bir soruşturma istedi

23 Ekim’de Çin; objektif, adil ve profesyonel bir soruşturma yürütme çağrısında bulunmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, kötü hava koşullarına rağmen, Çinli geminin durumunda herhangi bir anormallik saptanamadığını dile getirdi.

Reuters

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın