Su krizine yeni çözüm: Okyanustan buhar hasadı

MDN İstanbul

Su krizininin önüne geçebilmek için uzmanlar yeni bir araştırma başlattı. Söz konusu araştırma, “kullanılmayan bir kaynak” olarak okyanusların üzerindeki su buharından faydalanmayı içeriyor.

‘Mekanizma, doğal su döngüsünü taklit edecek’

İllionois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden inşaat ve çevre mühendisi Praveen Kumar, “Sonunda, gerekli olsa da mevcut kaynaklardan gelen koruma ve geri dönüştürülmüş su insan ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmayacağından, tatlı su arzını artırmanın bir yolunu bulmamız gerekecek. Yeni önerdiğimiz yöntemin bunu büyük ölçeklerde yapabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Scientific Reports’ta yayınlamlanan çalışmaya göre, okyanuslardan buhar hasatı yapacak mekanizma, yaklaşık 210 metre genişliğinde ve 100 metre yüksekliğinde – kabaca büyük bir yolcu gemisinin yüksekliğinde- inşa edilecek. Yapının suyu taşıması, yoğunlaştırması ve toplaması açısından doğal su döngüsünü taklit ettiği belirtiliyor. Projeye göre, nemli hava, okyanus yüzeyinin hemen üzerinden, soğutma sistemlerinin su buharını bir sıvıya yoğunlaştırabileceği yakındaki bir kıyıya taşınacak. Ekip, tüm bunların yenilenebilir rüzgar veya güneş enerjisiyle çalışacağını söylüyor.

Bir yapı, yarım milyon kişinin günlük su ihtiyacını karşılayabilir

Araştırmacılar tasarımlarının ayrıntılarını vermemiş olsalar da, dünya çapında 14 çalışma sahasındaki toplanabilir nem miktarına ilişkin rakamları paylaştılar. Buna göre, bu kurulumlardan sadece biri potansiyel olarak yaklaşık 500.000 kişinin günlük içme suyu ihtiyacını karşılayabilecek gibi görünüyor.

Çalışmayı yapan ekipten atmosfer bilimcisi Francina Dominguez, “Bu daha önce denenmiş bir yöntem değil. Bence bunun nedeni, araştırmacıların kara tabanlı çözümlere çok odaklanmış olmaları  ancak çalışmamız aslında başka seçeneklerin de var olduğunu gösteriyor” dedi.

Araştırmalarının bir parçası olarak, ayrıca iklim değişikliğinin  potansiyel sonuçlarını ve süre giden kuraklığı da değerlendiren bilim insanları sistemlerinin bu koşullarda bile sürdürülebilir olacağını belirtti.

(Yeşil Gazete)

 

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

 

Bunu Paylaşın