STM’den yenilikçi teknolojik çözüm: ECDIS

MDN İstanbul

Türkiye’nin savunma sanayi ve milli teknoloji hamlesinde önemli bir rol üstlenen STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., denizcilik sektörüne ilişkin faaliyetlerini, gemilerin emniyetli seyir yapmasına imkân sağlayan sistem ve çözümler geliştirerek sürdürmeye devam ediyor. Askeri deniz platformlarına yönelik kabiliyetini, ticari deniz platformlarına da taşıyan ve son olarak yerli yazılımla bu alana yönelik Elektronik Harita Görüntüleme ve Bilgi Sistemi (ECDIS) geliştiren STM, dünya çapında geçerliliğe sahip Denizcilik Ekipmanları Direktifi (MED-Marine Equipment Directive) sertifikası Wheelmark‘ı alan Türkiye’deki ilk şirket olarak STMDENGİZ ECDIS çözümünü hem askeri hem de ticari alanda kullanıma sundu.

Emniyetli seyre destek sağlıyor
Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) kurallarına uyumlu ve yedeklendiğinde kâğıt haritalara alternatif olarak kullanılabilecek, bilgisayar bazlı, platformda bulunan diğer seyir yardımcıları olan Parakete, Cayro, Atalet Seyir Sistemi, İskandil, GPS, AIS vb. ile arayüzü bulunan ve seyir radarı ile (radar overlay) birlikte çalışabilen STMDENGİZ ECDIS, muhtelif elektronik seyir haritaları (ENC) (S-57, S-63, vb.) ile kullanıcısına emniyetli seyir imkanı sağlıyor.

Seyrin verimliliğine katkı sağlıyor

STMDENGİZ ECDIS, diğer veri sağlayıcılarının entegre edilmesiyle seyirsel farkındalığı artırırken; seyir planı ve değerlendirmesinde kullanılacak süreyi azaltarak seyir planının verimliliğini de artırıyor. Harita düzeltmelerinin elektronik harita üretici kuruluşlarca otomatik olarak yapılarak sisteme yüklenmesiyle seyir personeli üzerindeki yükü de azaltarak harita düzeltmelerinin verimliliğini de olumlu etkileyen sistem, elle yapılan harita düzeltmelerine ve uzun seyir planlarına olan ihtiyacı ise ortadan kaldırıyor. Kullanımı kolay ekran fonksiyonları ve yüksek çalışma performansının yanı sıra kullanıcı dostu yazılıma sahip olan ve çeşitli ekran boyutları bulunan STMDENGİZ ECDIS’de, rota planlama/düzenleme ve emniyet kontrol fonksiyonları yer alıyor.

STM, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarında kritik rol üstleniyor
Savunma sanayindeki tecrübesi ile geliştirdiği ürün ve çözümlerle, Türkiye’nin yerel savunma ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra yurtdışındaki dost ve müttefik ülkelere kabiliyetlerini ve hizmetlerini ihraç eden STM, Türk Donanması’na platform sistemlerine yönelik yüzde 70 yerlilik oranıyla tamamlanarak teslim edilen MiLGEM Ada Sınıfı Korvetler’de ana alt yüklenicilerden biri olarak önemli bir rol oynadı. Yine Türk Donanması’nın ihtiyacı kapsamında, Savunma Sanayii Başkanlığınca koordine edilen “İ“ Sınıfı Fırkateyn Projesi’nin ana yükleniciliği görevini üstlenen şirket, projeyi en az yüzde 75 oranında yerlilik oranıyla 2023 yılında teslim etmek üzere çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi olma özelliği taşıyan TCG Ufuk (A-591)’un ana yükleniciliğini de üstlenen STM’nin, Türk Donanması’nın denizaltı modernizasyon ve inşa projelerinde de kritik rolü bulunuyor. Bu kapsamda STM, 2 adet AY Sınıfı denizaltıların modernizasyonunu başarı ile gerçekleştirirken, 4 adet Preveze Sınıfı denizaltıların modernizasyonunda ise pilot ortak olarak görev aldı. STM, Türkiye’nin Milli Denizaltı Projesi’nin hayata geçirilmesinde önemli bir aşama olacak Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli (Reis Sınıfı) Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında da görev alıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın