Sonbaharda maskeleri yeniden takmaya başlayabiliriz

MDN İstanbul

Fotoğraf: AA

Vehbi Koç Vakfı, her yıl sırasıyla sağlık, eğitim ve kültür alanlarında üstün başarıları takdir ve teşvik ettiği “Vehbi Koç Ödülü” kapsamında yeni bir ödül kategorisi başlattı. Vehbi Koç Vakfı İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü’nün ilk kazananları ise BioNTech’in kurucuları, Covid-19 aşısını geliştiren Türk kökenli bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci oldu.Sonbaharda

‘Bu özel ödüle layık görülmekten dolayı çok mutluyuz’
Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin bu prestijli ödüle layık görülmenin kendileri için büyük bir onur olduğunu belirtti. Türeci ile Şahin kendilerine verilen ödülü nakit olarak almayı tercih etmediklerini, söz konusu tutarın ortak belirlenecek AR-GE çalışmaları ve ihtiyaç sahibi öğrenciler için kullanılacağını bildirdi.Sonbaharda

‘Amacımız insanlığa hizmet’
Basın toplantısında gazetecilerin soruları yanıtlayan Prof. Dr. Özlem Türeci, çalışmalarına ilk başladıkları andan itibaren planlarının “insanlığa hizmet etmek” olduğunu belirterek kanser için ilaç ve yenilikçi tedavi yöntemleri geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.Sonbaharda

‘Türkiye’de daha aktif olmak istiyoruz’
Prof. Dr. Özlem Türeci, “Zorlu dönemlerden geçtik, geçiyoruz. Bütün doktorlar pandemi ile mücadelede en ön cephedeydi. Biz onlarla gurur duyuyoruz. Türkiye’deki sağlık çalışanlarının yaptıklarıyla gurur duyuyoruz. Yurttaşların onlara güvenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye’deki Covid-19’a yönelik hem kamusal hem de özel çalışmalara değinen Türeci, aşı kampanyalarındaki ve salgınla mücadeledeki çalışmaların çok başarılı olduğunu anlattı.

‘Kanser aşısı ile ilgili Faz-2 çalışmalarımız sürüyor’
Kanserle ilgili çalışmaları ile ilgili de açıklama yapan Türeci, sadece tedavi konusunda değil kanseri önlemeye yönelik çalışmalarının da sürdüğünü kaydederek “Şu anda hâlihazırda devam eden klinik çalışmalarımız ve kişiselleşmiş aşı çalışmalarımız var. Pek çok kanser tipi üzerine çalışıyoruz. Şu anda kanserler ilgili Faz-2 çalışmalarına devam ettiğimiz bir aşı çalışmamız var. 3 ila 5 yıl içerisinde bu aşının kanser hastalarına uygulanıp uygulanmayacağını görebileceğimizi umuyorum” ifadelerini kullandı.

‘Covid-19’da ilk başlangıçtaki virüs artık yok’
Prof. Dr. Uğur Şahin, Covid-19 ile ilgili yaptığı açıklamada, “İlk virüsü etkin şekilde kontrol altına almış durumdayız. Yani ilk başlangıçtaki virüs yok artık. Aşılama kampanyası başarılı oldu. Şimdi Omicron var. Bu varyant başlangıçtaki virüsten çok farklı. Virüs değişiyor, buna evrim diyoruz. Bu en baştan beri beklediğimiz bir şeydi” açıklamasını yaptı.

‘Sonbaharda maskeleri yeniden takmaya başlayabiliriz’
Şahin, “2020’de bana sorulduğunda, ‘Bu virüs en az 10 yıl bizimle olur’ demiştim. Buna alışmak zorundayız. Buna karşı yapacağımız iki yol var. Bir tanesi aşıları benimsemek. Şu anda Omicron aşısına yakın frekansta olan aşılar geliştiriyoruz. Yeni aşının onayını önümüzdeki sonbahar-kış gibi almaya çalışacağız. İkincisi yeni normal olarak bunu kabul etmek zorundayız. Yaz sonu, sonbahar gibi yeniden maskelerimizi takmaya başlayabiliriz” açıklamasında bulundu.

“Yeni bir pandemiye karşı hızlıca aşı üretebilecek potansiyele sahibiz”
Prof. Dr. Uğur Şahin, yeni aşı çalışmaları hakkında, mRNA teknolojisiyle aşı üretimi üzerinde çalışmalarının sürdüğünü belirterek koronavirüs pandemisinde gösterdiğimiz hızlı tepkiyi göstereceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

AA

Bunu Paylaşın