Singapur’dan yeşil yakıtlara vergi indirimi

MDN İstanbul

Singapur, kendi bayrağına kayıtlı LNG ve diğer düşük sülfürlü yakıtlı motorlarla çalışacak gemilerden, yüzde 50 daha az yıllık tonaj vergisi alacak.

Singapur Denizcilik ve Liman Otoritesi (MPA), Singapur bayrağına kayıtlı gemiler için Yeşil Gemi Programı GSP revizyonlarını belirleyen bir sirküler yayımladı. Sirkülerde, IMO tarafından belirlenen emisyon azaltma hedeflerini hangi gemilerin aşabileceğine dair üç kademeli ilk kayıt ücreti ve tonaj vergisi indirimi kuralları belirtildi.

İndirimler 1 Mayıs 2022-31 Aralık 2024 arasında geçerli olacak.

En yüksek indirim birincil yakıt olarak amonyak ve hidrojen kullanması planlanan gemilere yatırım yapacak olan armatörlere sağlanacak. Bu tür gemilerden hem ilk kayıt ücreti hem de tonaj vergisi alınmayacak. Emisyonsuz gemi projeleri henüz oluşum aşamasında oldukları için uygulanacak indirim yeni gemileri kapsayacak.

İkincil kategorideki indirim hakkı ise LNG kullanan veya LNG’den daha düşük bir dönüşüm faktörüne sahip yakıt kullanan Singapur bayraklı gemileri kapsayacak. Dönüşüm faktörü, biyo-LNG, biyo-metanol ve biyo-etanol gibi yakıtları içerirken, yakıt tüketimine ve CO2 emisyonuna dayanıyor. Bu kategoride akaryakıt kullanabilen gemiler, kayıt ücretlerinde yüzde 75 ve yıllık tonaj vergisinde yüzde 50 indirim alacak. Singapur siciline kayıtlı gemiler içinse sadece yıllık tonaj vergisindeki indirim uygulanacak.

IMO’nun 3’üncü aşama EEDI hedeflerini yüzde 10 veya daha fazla aşan gemiler için uygulanacak vergi indiriminin en geniş gemi yelpazesini kapsaması bekleniyor. Bu gemiler sicile yeni katılmaları hâlinde tonaj vergisinde yüzde 20 ve ilk tescil ücretlerinde yüzde 50 indirim kazanacaklar.

İndirimlerden yararlanmak isteyen armatörlerin EEDI kriterlerine ilişkin belgeli kanıt sunmaları gerekiyor. Bu belgeler, Uluslararası Enerji Verimliliği Endeksi, düşük ve sıfır karbonlu yakıtlar için Uluslararası Hava Kirliliğini Önleme sertifikası ve Motor Uluslararası Hava Kirliliğini Önleme sertifikasından oluşuyor.

Singapur Gemi Sicili, toplam 96 milyon grostonu aşan 4 bin 400 gemi ile dünyanın en büyük beşinci gemi sicili.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın