Şili Donanması, Avustralya’dan iki adet fırkateyn aldı

MDN İstanbul

HMAS Melbourne
Yunanistan’ın da bir dönem talip olduğu, Avustralya Kraliyet Donanması’nın geçtiğimiz aylarda emekliye ayırdığı iki Adelaide Sınıfı fırkateyn HMAS Melbourne (FFG 05) ve HMAS Newcastle (FFG 06), 15 Nisan’da Sydney’deki HMAS Watson Donanma Üssü’nde düzenlenen törenle yeni kullanıcısı olan Şili’ye teslim edildi. Şili Donanması tarafından ikinci el olarak alınan gemilerin isimleri lmirante Latorre ve Captain Pratt olarak değiştirildi.

Gemiler, 1980’lerin ortalarında inşa edilen, 2005’te Şili tarafından satın alınan ve 2019’da hizmetten çekilen iki eski Hollanda Kraliyet Donanması Jacob van Heemskerck sınıfı fırkateynlerinin yerini alacak.

Melbourne ve Newcastle, 1985-1993 yılları arasında Avustralya’da ABD’nin lisansı altında inşa edildi ve sırasıyla Haziran ve Kasım 2019’da RAN hizmetinden çekildi. Gemiler, RGM-84J/L Harpoon Block II füzesi, RIM-162B Evolved Sea Sparrow füzeleri (ESSM), Oto Melara Mk 75 76 mm/62 kompakt silah, ADACS muharebe yönetim sistemi, Eurotorp MU90 torpidolar ve bir adet gövdeye montelenmiş Spherion sonar ile donatılmış durumda.

İki fırkateyn, Sydney’deki Garden Island Tersanesi’nde temel bir tamirden geçiyor. Phalanx yakın silah sistemi (CIWS) Avustralya’da kaldırılacak ve gemiler Şili’ye ulaştıktan sonra Thales Goalkeeper CIWS ve gemilerin diğer standart ekipmanları yenilenecek.

Teknik olarak nispeten iyi durumda olan bu iki firkateyne, Yunanistan ve Polonya dâhil olmak üzere pek çok ülke 2017’den beri ilgilerini gösteriyorlardı. Ancak gemi sonunda Şili tarafından satın alındı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın