Savaş riski sigortası arttı

MDN MEDIA

Kızıl Deniz’de ticari gemilere yapılan saldırılar üzerine, bu rotayı kullanacak gemiler için savaş riski sigortası primleri arttı

7 Ekim’de İsrail ve Filistin arasında çıkan savaştan bu yana, Kızıl Deniz’de birkaç ticari gemiye saldırı gerçekleşti. ABD Merkez Komutanlığı, en son 3 Aralık’ta 3 ticari gemiye füze saldırısı gerçekleştiğini ve USS Carney’nin yardıma gittiğini açıklamıştı.

İsrail’le herhangi bir bağı olan her şeye saldıracaklar

BIMCO Denizcilik Güvenliği ve Emniyeti Başkanı Jakob Larsen Reuters’a yaptığı açıklamada, Husiler’in aradaki bağ ne kadar güçsüz olsa da ya da İsrail’le alakalı olmayan unsurlara zarar verme potansiyeli taşısa da denizde İsrail’le herhangi bir bağı olan her şeye saldıracaklarının gayet açık olduğunu söyledi. Larsen, Kızıl Deniz’den geçecek olan gemilerin bölgede bulunan donanma gemilerinin korumasına güvendiklerini de ekledi.

Yüksek riskli gemiler rota değiştirmeli

Larsen, ticari gemilerin silâhlara karşı kendilerini savunamayacağını ve özellikle yüksek riskli gemiler için rota değişiminin tek çözüm olduğunu belirtti.  

Bölgeden geçiş maliyetleri artmaya devam edecek

Denizcilik güvenliği danışmanı firması Dryad Global CEO’su Corey Ranslem, sigorta primlerinin yükselmesiyle, bölgeden geçiş maliyetlerinin gittikçe artacağını söyledi. Ranslem, riskin artmasıyla çoğu geminin bölgeyi tercih etmeyeceğini ve rotalarını Afrika Boynuzu’na çevireceğini de ekledi.

Reuters

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın