Rusya’nın Litvanya hamlesi NATO’ya saldırı anlamına gelir

MDN İstanbul

Rusya Dışişleri Bakanlığı dün yapılan açıklamalarla Kaliningrad Bölgesi’ne malların demir yolu ile geçişini kısıtlama kararı alan Litvanya’ya protesto notası göndermiş, Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada ise Litvanya’nın, Kaliningrad Bölgesi’ne malların demir yolu ile taşınmasına yönelik kısıtlama kararı aldığı anımsatılmıştı.Litvanya hamlesi

Açıklamada, bu kararın, “Rusya ve Avrupa Birliği arasında Kaliningrad Bölgesi’ne malların taşınması ile ilgili 2002’de yapılan anlaşmayı “ihlal ettiği” ve “düşmanca” olduğu vurgulandı.

Siyaset Bilimci ve Rusya Araştırmacısı Ümit Nazmi Hazır, Moskova’dan MarineDeal News’e yaptığı açıklamalarda, “Kaliningrad, Rusya’nın Avrupa’daki bir parçası ve toprağı olması nedeniyle Rusya açısından hem güvenlik hem de jeopolitik açıdan öneme sahip. Bu bölge, Rusya’nın Baltık Denizindeki donanmasına da ev sahipliği yapmakta. Rusya’nın Litvanya’ya karşı Kaliningrad’ı ablukaya alması nedeniyle nasıl bir hamle yapacağı henüz belli değil. Rusya’nın açıklamaları sert; ama üstü kapalı oldu” dedi.

Hazır, “Rusya’nın açıklamasından sonra akla gelen şeylerden birisi Rusya’nın Suwalki geçişi üzerinden kontrolü sağlayıp Kaliningrad ile Belarus’u birleştirme ihtimali. Bu da Baltıkların Avrupa ve Polonya ile bağının kesilmesi ve Avrupa jeopolitik hattının yarılması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

‘Rusya’nın Litvanya hamlesi NATO’ya saldırı anlamına gelir’
Rusya’nın Litvanya hamlesi NATO’ya saldırı anlamına gelir diyen Ümit Nazmi Hazır, “Diğer önemli bir husus da, Rusya ile Litvanya arasındaki krizin büyümesi ve Rusya’nın Litvanya’ya karşı sert bir hamle yapması, Rusya ile NATO arasındaki krizin de büyümesi anlamına geliyor; çünkü Litvanya NATO ve AB üyesi bir ülke. Bundan dolayı Rusya’nın Litvanya’ya hamle yapması ve saldırması NATO’ya da saldırması anlamını da taşır. Litvanya meselesi ayrıca Ukrayna savaşının Baltıklara ve Balkanlara da sıçrama ve Avrupa’nın daha da istikrarsızlaştırılma ihtimaline işaret etmekte” açıklamasında bulundu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

  

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın