Rusya Kerç Boğazı’nı kapattı

MDN İstanbul

Rusya Savunma Bakanlığı, önümüzdeki haftada itibaren Ekim 2021’e kadar diğer ülkelerin savaş gemileri ve ticari olmayan gemileri için Karadeniz ile Azak Denizi’ni birbirine bağlayan Kerç Boğazı’na giden suları kapatacağını duyurdu.

Ukrayna’nın tüm ticari olmayan ve askeri gemilerinin Kerç Boğazı’ndan geçişi altı ay süreyle yasaklanacak. Özellikle dünya koster filosunu olumsuz etkileyecek bu karar, Ukrayna’nın Mariupol ve Berdyansk limanlarını etkin bir şekilde bloke eden ve gemilerin iki şehre ulaşmasını engelleyen bir hareket oldu.

2003 yılında Ukrayna ve Rusya, Azak Denizi ve Kerç Boğazı’nın kullanımı için bir işbirliği antlaşması imzalayarak bu bölgedeki suları paylaşmayı kabul etmişlerdi. Antlaşma, tüm Ukrayna ve Rus gemilerinin Kerç Boğazı ve Azak Denizi’nden geçmelerine ve varış limanlarına girmelerine izin veriyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın