ROV’lu ilk uzaktan kumandalı sualtı sörveyi tamamlandı

MDN İstanbul

DNV GL, dünyada insansız sualtı aracı (ROV) kullanılarak uzaktan kumanda yöntemi ile yapılan ilk sualtı sörveyini tamamladı.

Klas kuruluşu DNV GL, ROV’ların kullanıldığı ilk sualtı yüzey araştırmalarının Aralık 2019’da Wilson ASA’ya ait Wilson Fedje isimli kargo gemisi üzerinden, Høvik’teki merkez binalarında komuta edilerek gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Son araştırma ise Norveç Bergen’de bulunan ve yine Wilson ASA’ya ait olan başka bir gemi üzerinden, DNV GL’in Pire’de bulunan DNV GL DATE (Direct Access To Experts) merkezindeki sörveyör Elias Triantafyllidis tarafından uzaktan komuta yöntemi ile gerçekleştirildi.

DNV GL, ROV kullanılan gemilerde ve açık deniz platformlarında, daha önceki sörvey işlemlerinde olduğu gibi Norveçli denetim şirketi VUVI AS ile ortak çalışmalar yürütüyor.

Sörvey işleminden bir gün önce, planlama ve gövde tasarımının incelenme işlemleri tamamlanarak sörvey güvence derecesi optimize edildi. Yapılan incelemelerde, yankı siren sensörleri gibi gövde ekipmanlarını bulmak adına taramalar yapılırken VUVI’nın sonar teknolojisi kullanıldı; hız kaydı sensörleri, kinistin ve gövdenin genel durumu kontrol edildi.
Kuvvetli bir sinyal yönlendirici kullanılarak kesintisiz bağlantı sağlanan işlem 2,5 saat sürdü.

Pandemi öncesine göre uzaktan yapılan sörvey işlemlerinde yüzde 33 artış yaşandığını belirten DNV GL, 2018 yılından bu yana her hafta ortalama 300 işlem yapılarak toplamda 17 bin 400 sörvey işleminin uzaktan tamamlandığını kaydetti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın