Romanya’nın zırhlı araç ihalesini OTOKAR kazandı

MDN İstanbul

OTOKAR, Romanya’ya 1059 adet COBRA zırhlı araç tedarik etmeye hazırlanıyor

Defense Romania tarafından yapılan habere göre Romanya’nın açmış olduğu 4×4 zırhlı araç ihalesinde sadece OTOKAR teklif verdi. 1059 adet COBRA zırhlı aracın tedarikini kapsayan bu anlaşma, yaklaşık olarak 920 milyon euro (4.58 milyar lei) tutarında.

4×4 zırhlı araç tedarik programı kapsamında, Millî Savunma Bakanlığı bünyesindeki yapıların donatılması için gerekli olan temel versiyon ve 8 farklı türev olmak üzere 9 konfigürasyonda 1059 adet hafif taktik zırhlı aracın (ATBTU) tedarikini kapsayan çok yıllık bir sözleşme imzalanması planlanmakta. Tedarik edilecek araçların hangi COBRA versiyonu (COBRA I & COBRA II) olduğu bilgisi henüz paylaşılan bilgiler arasında yer almamaktadır.

Romanya’nın zırhlı araç ihalesinde yerel üretim şartı bulunmaktaydı. ABD merkezli Oshkosh JLTV şirketi, bu şartı karşılayamadığı için ihaleye katılmadı. Romanya savunma sanayii kaynaklarına göre diğer şirketlerin ihaleye teklif vermemesinin çeşitli nedenleri vardı. Bu nedenler arasında; finansal kısıtlamalar, düşük fiyat marjı ve sert sözleşme koşulları bulunmaktadır. Bu bağlamda Romanya’nın zırhlı araç ihalesinde teklif veren tek şirket OTOKAR oldu.

OTOKAR ve Romanya’nın iş birliği 2018 yılına dayanmaktadır. 400 otobüsün Romanya’ya ihracatını içeren anlaşma kapsamında OTOKAR, Romanya’daki operasyonları yürütmek üzere “OTOKAR Romanya” isimli bir şirket açmıştı.

COBRA II Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç

COBRA-II 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç müttefik ülke ve Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin ileriye dönük gereksinimleri doğrultusunda geliştirilen üstün teknik ve taktik özelliklere sahip modüler bir platformdur.

Üstün hareket kabiliyetinin yanı sıra COBRA II; artırılmış balistik ve mayın koruması, geniş iç hacim, yüksek taşıma kapasitesi sunmaktadır. COBRA-II geniş silâh entegrasyon ve görev donanım ekipman opsiyonları ile sınır koruma, iç güvenlik ve barış koruma harekâtları da dahil birçok görevde yer alabilmektedir.

COBRA-II modüler yapısı sayesinde; personel taşıyıcı, silâh platformu, KBRN keşif, kara gözetleme radar, iç güvenlik, ambulans ve komuta kontrol araç konfigürasyonlarına ihtiyaç duyulan farklı görevlere uyarlanabilmektedir.

Defence Turk

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın