Resesyon uyarıları giderek artıyor

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, merkez bankalarının para politikaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin belirsizliklerle dalgalı seyir sürerken bugün açıklanacak ABD’nin istihdam verilerinin fiyatlamalara yön vermesi bekleniyor. Resesyon

Küresel piyasalarda enflasyonist baskılar sürüyor
Dünya genelinde enflasyonist baskıların süreceğine işaret eden gelişmeler mevcudiyetini korumaya devam ediyor. Merkez bankalarının agresif adımlarının resesyon riskini artırdığına dair endişeler de giderek güçleniyor. Bu durum haftaya umutla başlayan pay piyasalarında dalgalanmalara neden olurken beklentilerin şekillenmesi açısından açıklanan veriler yakından takip ediliyor. Resesyon 

Küresel piyasalar, ABD’nin istihdam verilerine odaklandı
ABD Merkez Bankası’nın para politikasını belirleme konusunda enflasyonla birlikte en fazla dikkate aldığı verilerin önemli bir kısmı da bugün yayımlanacak. Bu kapsamda eylül ayına ilişkin tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verilerinden Banka’nın agresif adımlarının iş gücü piyasasında soğumaya yol açıp açmadığına dair sinyaller alınacak. Söz konusu verilere dair beklentiler, tarım dışı istihdam artışının 315 binden 250 bin seviyelerine gerileyeceğine, işsizlik oranının yüzde 3,7’de sabit kalacağına işaret ediyor. Resesyon 

Veri öncesi para piyasası fiyatlamalarında, Fed’in kasım ve aralık aylarında politika faizini 75 baz puan artırmasına sırasıyla yüzde 75,9 ve yüzde 68,3 ile daha yüksek ihtimal veriliyor.

“Daha yapacak çok işimiz var”
Fed yetkililerinin açıklamaları da yakından izlenmeye devam edilirken Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyonu düşürmek için daha yapacak çok işleri oluğunu belirterek “Enflasyonun zirve yaptığına dair neredeyse hiçbir kanıt yok. Bu yüzden Fed faiz artırımlarını durdurmaktan oldukça uzakta.” dedi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans da Fed’in politika faizinin 2023 baharına kadar muhtemelen yüzde 4,5-4,75 aralığına yükseleceğini söyledi.

İlginizi çekebilir:  ‘Fed uzun süre yüksek faizlerle devam edecek’

ECB, agresif faiz artışlarına devam edecek
Avrupa tarafında, dün yayımlanan Avrupa Merkez Bankası’nın son toplantı tutanakları, Banka’nın agresif faiz artırımlarına devam edeceğini ortaya koydu. Enflasyonun çok yüksek olduğu ve uzun vadede hedefin üzerinde kalmaya devam edeceği belirtilen tutanaklarda, faiz oranlarının yıl sonunda yüzde 2’ye yükseleceği sinyali verildi.

AB’den Rusya’ya yeni yaptırımlar
Siyasi gelişmeler de gündemin odağındaki yerini korurken Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı yaptırım listesine son dönemde Ukrayna’da savaşı tırmandırmaktan sorumlu tuttuğu 30 yeni ismi ve 7 kuruluşu ekledi. Öte yandan Avrupa’da enerji krizi ve bu kapsamda alınan tedbirler de yakından takip edilirken İngiltere’de bu kış enerji ithalatının azalması sebebiyle günde üç saatlik elektrik kesintisi yaşanabileceği uyarısı geldi.

Çin piyasaları tatilde
Asya tarafında, Çin’de Altın Hafta dolayısıyla tatil devam ediyor. Bugün açıklanan verilere göre Japonya’da hane halkı harcamaları ağustosta yıllık yüzde 5,1 artışla beklentilerin altında kaldı.

Öte yandan dünyanın önde gelen çip üreticilerinden AMD ve teknoloji şirketi Samsung Electronics’in 3’üncü çeyrek kazançları beklentileri karşılamadı. Her iki şirketin azalan tüketici talebi nedeniyle son çeyrekte de kârlılığın düşeceğine işaret etmesi ise teknoloji şirketleri öncülüğünde Asya borsalarında kayıpları beraberinde getirdi.

Dolar/TL 18,58’den işlem görüyor
Türkiye piyasalarında BIST 100 endeksi dün küresel pay piyasalarından pozitif ayrışarak günü yüzde 1,99 değer kazancıyla 3.553,85 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dün 18,57 ile önceki kapanış seviyesinin hemen altından kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay seyrini sürdürerek 18,58’den işlem görüyor.

Resesyon uyarıları giderek artıyor
Analistler, yüksek faiz ve enflasyon ortamının ekonomik aktiviteye etkilerine ilişkin endişelerle pay piyasalarında dalgalanmaların sürdüğünü belirterek küresel çapta resesyon uyarılarının da giderek arttığını söyledi.

İlginizi çekebilir:  Resesyon riski masada

Analister, Fed yetkililerinin açıklamalarının da izlenmeye devam edileceğini vurgulayarak teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3,340 puanın destek, 3,570 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

Piyasalarda bugün
09.00 Almanya, ağustos ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi
15.30 ABD, eylül ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı
15.30 ABD, eylül ayı ortalama saatlik ücretler
17.00 : Fed, Williams konuşması
17.30 Türkiye, eylül ayı Hazine nakit dengesi

AA

Bunu Paylaşın