PîrîReis Gemisi satışa çıkarıldı

MDN İstanbul

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, PîrîReis Üniversitesi eğitim gemisinin satışa çıkarıldığını açıkladı.

Dün gerçekleşen Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan Kıran, 2013 yılında alımına karar verilen ve İMEAK DTO ve DATİ Holding’in finansal desteğiyle üniversiteye kazandırılan PîrîReis Üniversitesi Gemisi’nin, amacına uygun bir eğitim gemisine çevrilmesinin ardından ilki 2015 sonuncusu 2021 yaz dönemlerinde olmak üzere 7 kez staj seferi ve 1 kez de 2019 yılında Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100’üncü yılı kutlamaları sebebiyle Samsun’a bir sefer gerçekleştirdiğini söyledi.

Seferler boyunca 972 PîrîReis Üniversitesi, 308 diğer üniversitelerden ve 58 de yabancı uyruklu öğrenciler olmak üzere toplam 1338 öğrenciye staj imkânı sunan geminin 2020 yılında pandemi nedeniyle sefer gerçekleştiremediğini belirten Kıran, “Öncelikle belirtmek isterim ki tüm denizcilik kamuoyunun da yıllardır dile getirdiği üzere gemimiz orijinalinde bir eğitim gemisi değildir. Bir takım tadilatlar yapılarak eğitim gemisi hâline getirilmeye çalışılmıştır. Gelinen noktadaysa; geminin yaşına bağlı olarak bakım tutum maliyetlerinin artması, 5 yıllık special survey için yaklaşık 1 milyon dolar maliyet çıkması, denizcilik sektöründeki birçok mal ve hizmet temininin döviz üzerinden yapılması sebebiyle son dönemdeki kur artışlarından kaynaklı olarak günlük işletme maliyetlerinin yükselmesi, geminin teknik yeterlilik olarak önemli riskler taşımaya başlaması, can, mal ve çevre emniyeti açısından daha fazla maliyetlere katlanılmak zorunda kalınacağının öngörülmesi nedeniyle PîrîReis Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından geminin satılmasına karar verilmiştir,” dedi.

Kıran, Mütevelli Heyeti’nin bu kararı almasının sebebi ile ilgili olarak, “Geminin bekleme yeri için bağlama rıhtımının bulunamaması, üniversite bünyesinde gemiyi idare edebilecek kadronun olmaması, böyle bir kadro kurulmasının yüksek maliyeti, geminin yıllık 1 milyon dolar civarında olan işletme maliyetinin üzerine staj seferini icra etmek için harcanması gereken yaklaşık 500 bin dolar sefer masrafı eklendikten sonra ortaya çıkan 1,5 milyon dolar civarındaki maliyetin karşılığında 250 öğrenci için staj imkânının sağlanmış olmasının getirdiği çok yüksek maliyet, Marmara Denizi içerisinde dur-kalk yapılarak çok sağlıklı bir staj yapılamıyor olması hususlarını da dikkate almıştır,” diye konuştu.

Geminin işletmesinin üniversite bünyesinde yapılıyor olmasının da ciddi bir ek iş yükü oluşturduğunu söyleyen Kıran, “Böylesine bir bütçenin YÖK’ün kurallarına tâbi olarak yürütülmesinin zorluğu, YÖK mevzuatı nedeniyle geminin işletilmesi sırasında sadece işletilmesi değil, tamir bakımı sırasında karşılaşılan ve aşılması neredeyse imkânsız kurallar silsilesi de önemli bir etken olmuş; geçmişte gemiye yapılan masraflara ilişkin YÖK’e yapılan şikâyet neticesinde YÖK’ün olaya bakış açısının denizcilik örf, adet ve teamülleriyle çok uyuşmaması da böyle bir kararın alınmasında etkili olmuştur,” ifadelerini kullandı.

Staj sorununun farkında olduklarını ve çözüme yönelik hem üniversitelerle hem de İdare ile görüşmelerinin devam ettiğini aktaran Kıran, “Farklı bir yaklaşımla sorunun çözümüne yönelik çalışmalarımız devam ederken, yeni bir staj gemisinin ikâme edilmesi konusunda uygun zaman ve şartların oluşması, günümüz teknolojilerine sahip çevreci ve işletme maliyetleri mevcut gemimize göre daha makûl olacak bir geminin bulunması hâlinde Mütevelli Heyetimizin değerlendirilmesine konunun açık olduğunu belirtmek isterim,” dedi.

Ankara Gemisi yeni adıyla Pîrî Reis Üniversitesi Gemisi 1986 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin Denizyolları bünyesinde seferlere başlamış, uzun yıllar özellikle Akdeniz’de çalışmıştır. 2004 yılında özelleştirme süreci kapsamında Ankara Gemisi, Denizciler A.Ş. tarafından satın alınmış, yine benzer çerçevede seferler yapmıştır.

Gemi, İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın ve DATİ Holding’in finansal desteği ile Üniversite’ye kazandırılmıştır. 127,59 m boy, 10, 870 ton deplasman ve 18,5 knot maksimum hız ve maksimum 564 yolcu kapasitesine sahip Pîrî Reis Üniversitesi Gemisi’nin genel bakım ve onarımı tamamlanmıştır. Aynı zamanda üst düzeyde eğitim imkânlarını vermek üzere ek donanım ve sınıf imkânları eklenmiştir. Eğitim ve staj imkânlarının ötesinde; geniş kapsamlı konferans, seminer vb. bilimsel etkinliklerin de düzenlenmesi mümkün hâle getirilmiştir.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın