Pekcan: Eximbank’ın 48,4 milyar dolar finansman desteği vermesini hedefliyoruz

MDN İstanbul

Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirilen “Türk Eximbank 2019 Yılı İlk 6 Ay Faaliyet Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın ihracatçıların her zaman yanında olduğunu ve Türk Eximbank’ın “ihracat alacak sigortası” alanında Türkiye’de birinci sırada olduğunu belirterek, “Eximbank ihracat kredilerinin yüzde 53’ünü tek başına finanse etmektedir. Eximbank’ın 16 şube ve 14 irtibat bürosu bulunmaktadır. Hedefimiz bu sayıyı 2019 sonuna kadar 20 şube ve 20 irtibat bürosuna çıkarmaktır. 2019’un ilk 6 ayında Eximbank nakit kredi desteği sigorta ve garanti kapsamında 21,4 milyar dolar finansman desteği sağlamıştır. İlk 6 ayda ihracatımızın yüzde 25,5’i de Eximbank tarafından finanse edilmiştir. Eximbank, 2019 yılının ilk 6 ayında gerek sendikasyon gerek bilateral krediler gerek tahvil ihracı ve gerekse uluslararası kuruluşlardan olmak üzere 2,5 milyar dolarlık fon sağlamıştır. Ulaşılan ihracatçı sayısı 2019 yılının ilk 6 ayı sonu itibarıyla 11 bin 535’e yükselmiştir. Bu da yıllık yüzde 12’lik bir artışa tekabül etmektedir” dedi.

“Eximbank’ın 48,4 milyar dolar finansman desteği vermesini hedefliyoruz”
Bakan Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatı tabana ve KOBİ’lere yaymak konusunda kararlı olduklarını ifade ederek, bu doğrultuda Eximbank’ın çalıştığı firmaların içinde KOBİ oranının artışına da son derece önem verdiklerini, bu oranın bugün yüzde 72’ye ulaştığını belirtti.

Ayrıca, bankanın son 1 yıl içinde kredi müşterisi olan firma sayısının da yüzde 8 artığına dikkat çekerek, sigortalı ihracatçı sayısının ise yüzde 27 arttığını dile getirdi.

Eximbank’ın ihracatçılara farklı finansman kaynakları temin etmesi konusunda yeni çözümler üreteceklerini belirten Ruhsar Pekcan, “Eximbank’ın 2019 yılı sonu itibarıyla hem nakit kredi, hem sigorta hem de garanti olarak 48,4 milyar dolar finansman desteği vermesini hedefliyoruz. Bu rakamın da ihracatın yüzde 27’sinin finansmanını sağlayacağını öngörüyoruz. Firma sayısının yılsonu itibarıyla 12 bin 500’e ulaşmasını hedefliyoruz. KOBİ oranı hedefimiz de yüzde 72’den yılsonunda yüzde 75’e ulaşmaktır” şeklinde konuştu.

Dünyada ticaret ve ekonomilerde yavaşlamanın söz konusu olduğuna belirten ve özellikle de Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı olan Avro Bölgesi’nde ekonomik göstergelerin aşağı yönlü revizyonlarının yapıldığını dile getiren Pekcan, buna rağmen ihracatın yılın ilk yarısında Cumhuriyet tarihi rekoru kırarak 88,2 milyar dolara ulaştığını ifade etti. “2018 yılının ilk yarısında dış ticaret açığımız 41,9 milyar dolarken bu yılın ilk 6 ayında bu rakam 14 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayının rakamları açıklandığında dış ticaret açığının azalmasının devam ettiğini göreceğiz” diyen Pekcan, Türkiye’nin dış finansman ihtiyacında da geçen yıla göre 28 milyar dolarlık azalma meydana geldiğini ve bu rakamın, ekonomik dengelenme sürecinde Türkiye ekonomisi için çok önemli bir destek olduğunu söyledi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın