Otonom gemi teknolojileri ve IMO 2020 tartışıldı

MDN İstanbul

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası 10’uncusu düzenlenen Gemi Mühendisleri Haftası kutlamaları kapsamında 9-10 Aralık tarihlerinde Piri Reis Üniversitesi Hazırlık Yerleşkesi Konferans Salonu’nda paneller düzenledi.
Otonom gemi teknolojileri ve IMO 2020 emisyon kısıtlamaları kapsamında uygulanacak alternatif yakıt kullanımları hakkında üretici firma yetkilileri ve akademisyenler katılımcıları bilgilendirip deneyimlerini paylaştılar.

‘‘Elektrikli gemi üretiminde 4’üncü sıradayız’’
Elkon Elektronik A.Ş.’den Özhan Atmaca dünyada, gemilerde elektrikli tahrik sistemlere ve otonom sistemlere geçiş sürecinin hızlandığını ve gelişmiş ülkelerin büyük yatırımlarda bulunduğunu belirtti. IMO tarafından kurulan emisyon kontrol alanlarında batarya destekleri kullanımının zorunlu olduğunu dile getiren Atmaca, CO2 salınımlarında, azot ve sülfür salınımında hidrojen ve bataryalı sistemlerin salınımlarının minimum seviyede olduğunu ve Türkiye’nin 2019 yılında elektrikli gemi üretiminde dünya genelinde 4’üncü sırada yer aldığını belirtti.

Geleceğin yıldızı: Otonom denizaltılar
STM AŞ. adına konuşma yapan Buğra Uğur Yazıcı ise ilk otonom denizaltılar hakkında bilgi vererek, otonom denizaltıların askeri açıdan önemini vurguladı. NATO tatbikatında ABD’nin milyar dolarlık uçak gemisinin İsveç’in 100 milyon dolarlık otonom denizaltısı tarafından yakalanıp 5 sefer hedefe kilitlendiğini ve gerçek bir karşılaşmada imha edip, zarar verebileceğinin kanıtlandığını belirten Yazıcı; ABD Donanması’nın bu olayın ardından Boeing firmasına ciddi kaynaklar sağlayıp ORCA projesini başlattığını söyledi.

Doğu Akdeniz, Deniz Teknolojileri Mühendisliği’ne iş imkânı sunuyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Hakkı Helvacıoğlu yaptığı sunumda, Türkiye’de ve dünyada Deniz Teknolojileri Mühendisliği’ne dikkat çekti. Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge alanlarında sondaj çalışmalarının yapılması ve Libya ile yapılan anlaşma sonrasında Deniz Teknolojileri Mühendisliği’nin iş imkânlarının arttığını belirten Helvacıoğlu, İTÜ’de araştırmalar için kare kesitli modern deniz havuzu inşaat etmek istediklerini ve bu konunun Akdeniz’deki çalışmalar için önemli olması sebebiyle devletten destek beklediklerini söyledi.

Sondaj çalışmalarında IMO ile rekabet ediliyor
İTÜ Öğretim Üyesi Asst. Prof. Dr. Yalçın Ünsan ise GMO olarak özellikle Akdeniz’de artan sondaj çalışmalarında genel olarak inşaat mühendislerinin aktif rol oynadığını, deniz platformlarının kurulmasında İnşaat Mühendisleri Odası ile rekabet halinde olduklarını ve kendi pazarlarında söz sahibi olmalarının gerekliliğine dikkat çekti.

Bunu Paylaşın