Nusret Mayın gemisinden Queen Elizabeth’e

MDN İstanbul

Çağdaş sanatı tarihle buluşturan koleksiyonları ile dikkat çeken Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, sadece Türk tarihinde değil dünya tarihinde de önemli etkilere sahip Çanakkale Deniz Savaşı’nı, benzeri olmayan zengin bir koleksiyonla bugüne taşıdı.

Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane sergi alanında açılan Çanakkale Deniz Savaşı Gemileri Koleksiyon Sergisi, destansı savaşta yer alan 26 geminin 1/100 ölçekli gerçekçi maketleri ile dönemin en ünlü Türk, İngiliz ve Fransız gemilerini bütün detayları ile bugüne taşıyor. Aynı zamanda Muavenet-i Milliye gemisinin, dönemin son teknolojisine sahip Kraliyet Donanması ön dretnotu HMS Goliath başta olmak üzere pek çok gemiyi batırdığı torpidoları ve Nusret Mayın Gemisi’nin İrresistible, Ocean ve Bouvet adlı 3 büyük savaş gemisini batırdığı deniz mayınlarının birebir ölçekli modelleri de bu eşsiz koleksiyonda yer alıyor. Muavenet-i Milliye’nin kaptanı Yüzbaşı Ahmet Saffet Ohkay ve Nusret Mayın gemisinin kaptanı Yüzbaşı Tophaneli İsmail Hakkı Bey’in portreleri ile Çanakkale Deniz Savaşlarını resmeden eserler de ziyaretçilerine 106 yıl önce yaşanan bu destanı yeniden yaşatıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün yatı Savarona ve Samsun’a çıkarak ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı Bandırma Vapuru’nun da yer aldığı koleksiyonda, Nusret Mayın gemisi, Muavenett-i Milliye, Gülcemal, Alemdar, Halep, Sultanhisar ve Ertuğrul gibi Çanakkale savaşında çok önemli roller üstlenen Türk gemileri yer alıyor. Ayrıca Çanakkale’yi geçmeye çalışan İngiliz ve Fransız gemileri Suffren, Inflexible, Irresistible, Goliath, Lord Nelson, HMS Triumph, Charlemagne, Queen Elizabeth, Bouvet, Ocean gibi dönemin en ileri teknolojisine sahip savaş gemileri de koleksiyonun en önemli parçaları arasında yer alıyor. Gerçekçi maketlerin boyutları ise 1 ila 1,5 metre arasında değişiyor.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin envanterinde yer alan eserleri bir araya getiren sergi eylül ayı sonuna kadar ücretsiz olarak ziyarete açık olacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın