Norveç’te amonyak ve rüzgâr enerjisini birleştiren proje

MDN İstanbul

Norveç merkezli H2Carrier ve Statkraft şirketleri H2Carrier’a ait yeşil amonyak yüzer üretim tesisi P2XFloater gemisinin belirli açık deniz rüzgâr çiftliklerinde olası kullanımına yönelik çalışmalar yürütülmesi için bir Mutabakat Zaptı imzaladı.

Şirketler, anlaşmanın P2XFloater gemisinin yeşil hidrojen ve yeşil amonyak üretmek için yenilenebilir enerji kullanmasını ve bunun da uluslararası pazarlara sevk edilebilmesini araştırmaya yönelik olduğunu açıkladı.

H2Carrier, yakın zamanda kıyıya yakın üretimlerde P2XFloater’ın kullanımı için DNV’den Prensip Onayı (AiP) aldı. Bu yeni çalışmanın amacı, gerçek bir açık deniz ortamında P2XFloater kullanımını değerlendirmek.

İlginizi çekebilir:    Geleceğin Yakıtı: Amonyak

P2XFloater’ın bir açık deniz rüzgâr kurulumunda güç esnekliğinin geliştirilmesine ve bir açık deniz rüzgâr çiftliğini şebekeye ve ihracat kablo tesislerine daha az bağımlı hale getirmeye katkıda bulunması bekleniyor. Çalışma süresince, elektrolizörleri çalıştırmanın zorluklarını ve değişken yük taşıma ile açık denizde bir amonyak üretim sürecini değerlendirecek.

Çalışmada H2Carrier ile ana şirketi Technip Energies’in yanı sıra açık deniz üretim ve kurulum endüstrisinde deneyime sahip olan Norveçli mühendislik şirketi KANFA ile birlikte yer alacak.

HP2XFloater konsepti, mevcut çok büyük bir gaz taşıyıcısının (VLGC) yerel veya dünya pazarı için çevre dostu amonyak üretmeye hizmet edebilecek bir yüzer, üretim, depolama ve boşaltma (FPSO) ünitesine dönüştürülmesini kapsıyor.

FPSO, hidrojen ve nitrojeni yüksek basınç ve yüksek sıcaklık altında birleştirerek sıvı amonyak üreten Haber-Bosch işlemine girdi olarak hidrojen üretmek için deniz suyunun elektrolizine güç sağlamak üzere bir rüzgâr çiftliğinden elektrik tedarik edecek. Gerekli nitrojen de FPSO’da üretilecek.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın