Norveç, ilk amonyak yakıt ikmâl terminali için onay verdi

MDN İstanbul

Norveç Sivil Koruma Müdürlüğü, Norveç’in Florø kentindeki Fjord Üssü’nde planlanan amonyak yakıt ikmâl tesisinin inşası için onay verdi

Yara Clean Ammonia ve startup Azane Fuel Solutions, İskandinavya için planlanan ilk amonyak yakıt ikmâl istasyonları ağını geliştirmek üzere 2022 yılında çalışmalarına başladı.

Norveç’in Florø kentinde bulunan petrol ve gaz sektörü için en büyük açık deniz tedarik üssünün işletmecisi Fjord Base ile birlikte planlanan terminâl, bin metreküp veya 650 ton amonyak kapasiteli yüzer sabit bir mavnadan oluşuyor. Yılda 416 operasyona kadar izin verilen terminâlin çoğunun Florø’daki Fjord Base’e düzenli olarak uğrayan açık deniz tedarik gemileri için yakıt ikmâli operasyonları olması bekleniyor.

Azane Projeler ve Ürünler Başkan Yardımcısı Steinar Kostøl, “Artık amonyak yakıt ikmâli yaparken hangi güvenlik bölgeleri altında çalışmamız gerektiğini kesin olarak biliyoruz. Gerekli güvenlik bölgeleri çok cesaret verici ve dünyanın en büyük ve en işlek limanlarında amonyak bunkerlemenin nasıl mümkün olacağını gösteriyor” dedi.

Ayrıca, yeni enerji teknolojilerinin gelişimini hızlandırmak için Norveç Hükûmeti’ne ait İklim ve Enerji Fonu’nu işleten ENOVA’nın, 2024 yılında amonyakla çalışan gemiler ve amonyak altyapısı için yeni bir amonyak hibe ihalesi planladığı bildirildi.

The Maritime Executive

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın