Nitelikli iş gücü ihtiyacı lise eğitimiyle temin edilecek

MDN İstanbul

Son yıllarda mesleki eğitim alanında eğitim oranlarının düşük oluşu sanayicinin ve üreticinin nitelikli eleman arayışında sorunlar yaşamasına sebep oldu. Mesleki eğitimin artması için Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında ‘‘Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü’’ imzalandı. Protokol, yurt çapında organize sanayi bölgelerinde uygulanmaya başlandı. Bu sayede öğrenciler lise eğitimlerine devam ederken, iş kolunda çalışarak deneyim kazanabilecek. 

Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü projesinin katılımcısı olan Kocaeli Gebze V (Kimya) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GEBKİM)’nde Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosu 10 Ocak 2022’de düzenlenen törenle açıldı. Yurt çapında açılacak Mesleki Eğitim Merkezleri ile okul ve OSB’ler eşleştirilerek organize sanayi bölgelerinin içerisinde Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosu kurulacak. Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri haftada dört gün seçtiği işletmede deneyim kazanırken, haftada bir gün okulda ders alacak. Öğrenciler üçüncü sınıfta Kalfalık Belgesi, dördüncü sınıfta da Ustalık Belgesi alarak mezun olacaklar. Böylece mesleki alanda yeterlilik kazanmış çalışan sayısı artacak, daha fazla istihdam oluşturularak üreticinin iş gücü sorununa çözüm getirilecek.

Proje hakkında konuşan GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı V. İbrahim Aracı, Türkiye’de mesleki eğitimin yıllar içerisinde gelişim gösterdiğini yine de yeterli seviyeye ulaşmadığını vurgulayarak, “Türkiye’nin de üye olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasına göre mesleki eğitimin, eğitim sistemi içerisinde oranı yüzde 50’nin üzerinde yer alıyor. Türkiye’de ise mesleki eğitim alan öğrencilerin oranı yüzde 46’da kalıyor. Üretimin kollarının sağlıklı bir biçimde gelişebilmesi, daha fazla istihdam sağlanması ve güçlü bir kalkınmanın anahtarı mesleki eğitimden geçiyor. Yurt çapında mesleki eğitimin yaygınlaştırılması ülkemizin iş gücüne önemli katkıda bulunacaktır,” dedi. 

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın