Montrö’yü savunmak suç değildir

MDN İstanbul

Tuğgeneral (E) Dr. Cihangir Dumanlı: Emekli amirallerin kılıçlarından ve tabancalarından başka silahları yoktur

104 emekli amiralin 4 Nisan 2021’de yayımladıkları kamuoyu duyurusu ceza davasına konu oldu.

Duyuruda ifade edilen başlıca hususlar şunlardı:

“Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması endişe ile karşılanmaktadır”.

“Montrö; sadece Türk Boğazları’ndan geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlar’daki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşması’nı tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir.”

“Montrö Karadeniz’i barış denizi yapan sözleşmedir.”

“Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesi’nin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz.”

Değerlendirme

Yukarıda ana hatları verilen duyuruda tarihi gerçeklere aykırı bir husus bulunmamaktadır.
Duyuruyu yayımlayanlar aldıkları eğitimin ve yıllara dayalı birikimlerinin sonucunda Montrö Sözleşmesi’nin korunması konusundaki ulusal çıkarımıza dair hassasiyetlerini ifade etmişlerdir.

Bu duyuru hiçbir neden yokken yayımlanmamış, Cumhurbaşkanı’nın tek taraflı iradesi ile Montrö’den çekilebileceğine dair yetkili ağızlardan yapılan açıklama üzerine yayımlanmıştır.
Bu ifadelerde “suç için anlaşma” suçunun maddi ve manevi unsurları bulunmamaktadır.
Duyurunun ikinci bölümü ise tarikat bağlantısını açıkça sergilemek cesaretini gösteren muvazzaf bir amiral ile ilgilidir.

Duyuruyu yayımlayanlar FETÖ’nün Deniz Kuvvetlerimize verdiği zararı en yakından bilen kişilerdir. Bu tür tarikat ve cemaatlerin TSK içinde örgütlenmelerine hoşgörü gösterilmemesi, aksi takdirde 15 Temmuz hain darbe girişimine benzer olaylar yaşanabileceği uyarısında bulunmuşlardır. Bu uyarı da Cumhuriyeti korumaya ant içerek göreve başlamış ve uzun yıllar bu antlarına bağlı kalmış kişilerin hassasiyetinden ibarettir.
Duyurunun tamamında Türk Ceza Kanunu’nun 316’ncı Maddesi’nde düzenlenen “suç için anlaşma” suçunun maddi unsuru olan “elverişli vasıta” unsuru da bulunmamaktadır. Emekli amirallerin kılıçlarından ve tabancalarından başka silahları yoktur.

Bu duyuru Anayasa’nın 26’ncı Maddesi’ndeki, “Herkes düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir” şeklinde ifade edilen düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti kapsamında değerlendirilmelidir.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın