MOL’dan mikroplastik girişimi

MDN İstanbul

Japonya’nın iki önemli şirketi, küresel çapta bir çevre sorunu olan ve deniz ekosistemi üzerinde ciddi olumsuz etkileri bulunan mikroplastikler için bir toplama cihazı geliştirdi. Nakliye şirketi Mitsui OSK Lines (MOL) ile kazan üreticisi Miura Co.’nun ortak girişimiyle üretilen mikroplastik toplama cihazı için ilk deneme testi gerçekleştirildi.

Yeni inşa bir talaş gemisine monte edilen sistem, ekim ayının sonunda test edilmeye başlandı. Miktoplastik toplamak için kullanılan cihaz, balast suyu arıtma sisteminin çalışması sırasında, kargo elleçleme operasyonlarının yürütüldüğü zamanlarda devreye giriyor.

Balast suyu arıtma sisteminde kullanılan geri yıkama fonksiyonuna sahip bir filtre sistemi kullanılan cihaz, arıttığı suyu denize boşalttığı esnada filtrede takılan mikroplastikleri topluyor.

MOL, mikroplastik toplama cihazını bir gemide kuran ve çalıştıran dünyadaki ilk operatör olduğunu iddia ediyor. Şirket, Temmuz 2019’da Japonya Denizcilik-Yer Bilimi ve Teknoloji Ajansı (JAMSTEC) önderliğindeki bir araştırmada denizlerdeki plastik kirliliği ile ilgili bir projede yer almıştı. MOL ayrıca, Japonya Çevre Bakanlığı’nın düzenlediği Plastic Smart forumunda katılımcı olarak bulunmuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın