Mısır ile Türkiye arasında yeni köprü

MDN İstanbul

Denizciliğimiz zor günlerden geçerken alınan her yeni sipariş, yapılan her yeni işbirliği yüzlerde tatlı bir tebessüm yaratıyor. İşte ekim başlarında yapılan yeni bir işbirliği… Türkiye ile Mısır ve hatta daha geniş düşünüldüğünde bölge ülkeleri arasında köprü olabilecek yeni bir Ro-Ro hizmeti devreye giriyor. Her iki ülkenin de ticaretten sorumlu bakanlarının katıldığı törenle imzalar atıldı bile.
Proje sahibi Commit Network, partnerleri, diğer bir ifade ile hizmeti sağlayacak olan taraflar ise Türkiye’den Polaris Shipping ve Mısır’dan Kadmar Shipping. Polaris Shipping Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akson ve Commit Network Yönetici Ortağı Alper Celen projeyi, sağlayacağı artıları, sektöre ilişkin beklentilerini MarineDeal News ile paylaştı.
Merkezi Dubai’de bulunan Commit Network iki dalda çalışıyor. Biri yönetim danışmanlığı, diğeri ise yatırım danışmanlığı. Aslında yatırım danışmanlığı alanında kendisi bizzat yatırımcı olurken, ayrıca ince elenip sık dokunarak lokal partnerler bulunuyor.
Ro-Ro hizmeti projesi için fizibilite çalışmalarının yaklaşık beş ay önce başladığını belirten Commit Network Yönetici Ortağı Alper Celen, “Denizcilik bizim uzman olduğumuz bir konu değil ve tamamen bu yüzden de Türkiye’de Polaris ve Mısır’da Kadmar gibi denizciliği çok iyi tanıyan şirketlerle partner olmayı uygun gördük. Bu projenin sahibi, yapılacak olan servisin sahibi Commit Network’tür. Polaris ve Kadmar bizim partnerlerimizdir. Türkiye tarafında Polaris, Mısır tarafında ise Kadmar gemiyle ilgili faaliyetleri yürütecek. Geminin hazırlanması, yola çıkarılması, karşılanması, inen ve binen kamyonların gümrükten doğru şekilde geçirilmesi onların yardımıyla olacak” diye konuştu.

“Mısır pazarında ileri bir açılım”
Kadmar ile sağlanan işbirliğinin Polaris’e katacakları hakkında değerlendirme yapan Akson ise şunları söyledi: “İmzalanan mutabakat sözleşmesi kapsamında Kadmar başlangıçta İskenderiye olmak üzere gerektiğinde diğer başlıca Mısır deniz limanlarında Polaris’e acentelik hizmeti verecek. Güçlü ve organize bir şirketler grubu kimliğinde olan Kadmar’ın acentelik dışında denizcilikle bağlantılı olarak navlun ve nakliye, antrepo hizmetleri ve ardiyecilik gibi konuları kapsayan lojistik destek bağlamında Polaris için Mısır pazarında ileri bir açılım ve işbirliği olanağı sağlayacağına inanıyorum.”
Mısır ile Türkiye arasında gelişen ticaret hacminin son verilere göre 3.1 milyar doları aştığını hatırlatan Akson, “İki ülke arasında 2005 yılında imzalanıp 1 Mart 2007 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasından sonra Türk yatırımcılar Mısır’da ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Türk işadamları Mısır’da şu ana kadar 2 milyar dolarlık yatırım anlaşmalarına imza atmış durumda. Kazanılan bu ivme Mısır’ın yıllık potansiyel büyüme oranı ve Türkiye ile gelişen ikili iyi ilişki bağının kuvvetlenmesiyle doğru orantılı. Ayrıca Mısır’a komşu gelişmekte olan Libya, Sudan, Ürdün ve Suudi Arabistan da potansiyel olarak öne çıkan ülkeler” diye konuştu.
Mısır’a Türkiye’den nakliye süresi yeni Ro-Ro hizmeti ile artık kısalıyor. Bu yeni projeyle şu an olmayan birçok ticareti olabilir hale getireceklerini vurgulayan Celen ise şunları söyledi: “Projemiz Türkiye ile Mısır ve iki bölge arasındaki ticarete inanılmaz katkı sağlayacak. Çünkü şu anda İstanbul-Kahire arasındaki nakliye süresini biz 5-6 güne indiriyoruz. Ve bu ticarette yenilikler sağlayacak.”

Afrika’da potansiyel var
Yatırım imkanları olarak Afrika’da bir patlama durumu yaşandığına dikkat çeken Celen, “İnanılmaz bir altyapı ihtiyacı ve buna bağlı olarak da şu anda yapılan yatırımlar var. İç taşımacılık, altyapının gelişmesi, yolların açılması çok zor. Bu yüzden deniz taşımacılığında büyük potansiyel görüyorum. Özellikle Kuzey Afrika dışındaki bölümlerde ilerde çok büyük patlamalar olacak. Türk gemiciliğinin gerek iş anlayışı, gerek esneklik ve gerekse de Afrika’nın çalışma sistemine olabilecek uyumdan dolayı büyük avantajı var” şeklinde konuştu.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın