Millî Savunma Bakanlığı: İsveç, taahhütlerini yerine getirirse NATO üyesi olabilir

MDN İstanbul

Millî Savunma Bakanlığı’ndan İsveç’in NATO üyeliği hakkında açıklama yapıldı. Açıklamada NATO’nun “Açık Kapı Politikası”nın desteklendiği belirtilirken “İsveç’in taahhütlerini yerine getirmesi halinde Finlandiya gibi NATO üyesi olabileceği değerlendirilmiştir” sözleri kullanıldı.

Millî Savunma Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklamasında, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan ve dünya güvenliğini tehdit eden gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi. Açıklamanın devamında şu sözler yer aldı:

Taraflar arasındaki gerginliğin bir an önce azaltılarak Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğü çerçevesinde meselenin diplomatik yollarla çözülmesi çağrımızı tekrarlıyor, daha fazla can kaybı yaşanmaması, huzur ve istikrar sağlanması için acilen bir ateşkes ilan edilmesinin önemli olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Tüm dünyayı tehdit eden gıda krizinin aşılması amacıyla Sayın Cumhurbaşkanımız ve BM Genel Sekreteri riyasetinde ve ülkemizin ev sahipliğinde; Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında 22 Temmuz 2022’de imzalanan “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” kapsamında kurulan ve 23 Temmuz 2022’de fiilî olarak faaliyetlerine başlayan Müşterek Koordinasyon Merkezindeki (MKM) çalışmalar planlı ve koordineli şekilde devam etmektedir. Hâlihazırda, 32 milyon tondan fazla tahıl, binden fazla gemiyle Ukrayna limanlarından taşınarak dünya pazarlarına ulaşmıştır.

Ülkemiz, Tahıl Anlaşması’nın yeniden uzatılması başta olmak üzere, bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapıcı girişimlerini sürdürerek üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. Nitekim, ülkemizin bu konudaki tutumu; Sn. Bakanımız tarafından 15-16 Haziran 2023 tarihlerinde katılım sağladığı NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ilk gününde yapılan Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı’nda müttefiklerle bir kez daha paylaşılmıştır. 17 Temmuz’da süresi dolacak olan Tahıl Girişimi’nin uzatılmasına yönelik BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna yetkilileri ile temaslarımız Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak devam etmektedir.

İsveç’in NATO üyeliği

Kuruluşundan bugüne kadar başarılı bir savunma ittifakı olan NATO’nun, değerlerini ve sorumluluklarını paylaşan Türkiye, İttifak’a katıldığı 1952 yılından bu yana üstlenmiş olduğu tüm görev ve misyonları başarı ile yerine getirmeye, NATO’nun aktif ve yapıcı bir üyesi olmaya devam etmektedir. Sayın Bakanımız, 15-16 Haziran 2023 tarihlerinde Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılım sağlamıştır. Toplantılar kapsamında;

– Başta toprak bütünlüğü olmak üzere Ukrayna’ya olan desteğimiz,

– Karadeniz Tahıl Girişimi ve devamının önemi,

– Karadeniz’in stratejik rekabet alanına dönüşmemesi ve istikrarın muhafazası,

– AB üyesi olmayan Müttefiklerin AB savunma girişimlerine katılımının önemi,

– Kosova’da yaşanan olaylar sonrası sağladığımız destek,

– NATO’nun komuta ve kuvvet yapısına, harekât ve misyonlarına yaptığımız katkılar,

– NATO’nun “Açık Kapı Politikası”nı desteklediğimiz ve İsveç’in de taahhütlerini yerine getirmesi hâlinde Finlandiya gibi NATO üyesi olabileceği,

– Terörün her türlüsüyle mücadeledeki kararlılığımız, bu konudaki hassasiyetlerimiz ve müttefiklerimizden destek beklediğimiz,

– NATO’ya en fazla katkı sunan ülkeler arasında olmamıza rağmen ülkemize yönelik ihraç kısıtlamaları ve yaptırımların kabul edilebilir olmadığı,

– Bu durumun NATO’nun güvenliğini de olumsuz etkilediği,

– Güçlü Türkiye’nin, güçlü NATO demek olduğu vurgulanmış, önümüzdeki günlerde yapılacak Vilnius Zirvesi öncesinde bir bütün olarak NATO’nun faaliyetleri değerlendirilmiştir.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda ayrıca, Sn. Bakanımız tarafından; Birleşik Krallık, Estonya, Litvanya, Yunanistan, Fransa, Hollanda ve Kuzey Makedonya Savunma Bakanları ve NATO Genel Sekreteri ile ikili görüşmeler gerçekleştirilmiş, bölgesel güvenlik sorunları ile ikili askerî işbirliği faaliyetleri ele alınmış, deprem felaketi sonrasındaki yardımları için NATO’ya ve Müttefiklere bir kez daha teşekkür edilmiştir.

Türkiye;

– NATO’ya ve Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğine, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de önemli ve belirleyici katkılarda bulunmayı sürdürecek,

– Türk Silahlı Kuvvetleri de; Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği ve AGİT görevleri ve ikili anlaşmalar kapsamında Libya’dan Kosova’ya, Azerbaycan’dan Bosna Hersek’e, Katar’dan Somali’ye kadar birçok coğrafyada dünya barışına katkıda bulunmaya devam edecektir. Birden çok terör örgütü ile mücadele eden ve NATO Genel Sekreteri’nin de ifade ettiği gibi terörden en çok zarar gören NATO üyesi olan ülkemiz, bu konuda müttefiklerinden işbirliği ve dayanışma içinde olmalarını beklemektedir.

Üyelik başvurusunda bulunan İsveç’in; Finlandiya’da olduğu gibi Madrid Zirvesi’nde verilen taahhütlerini somut olarak yerine getirdiği, buna milletimiz ve meclisimiz ikna olduğu takdirde üyeliğine onay verilmemesi için bir neden bulunmadığını vurgulamakta yarar görüyoruz. Ancak bu olumlu tutumumuza rağmen, Kurban Bayramı’nın ilk günü yaşanan Kur’an yakma eylemi, bu süreçteki çekincelerimizin ne kadar haklı olduğunun bir göstergesidir. Sözde “ifade özgürlüğü” adı altında kutsal değerlerimize yönelik yapılan bu aşağılık saldırıyı kınıyoruz. Mevcut şartlar altında; bir kez daha hatırlatmak isteriz ki İsveç’in NATO üyeliği hususu yüce meclisimizin takdirindedir. Aynı zamanda bu husus kamuoyumuz tarafından da yakından takip edilmektedir.

(TRT Haber)

Bunu Paylaşın