MİLGEM Projesi kapsamında Pakistan’a 4 korvet ihraç edilecek

MDN İstanbul

Bir önceki Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin, 5 Temmuz 2018 tarihinde Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan 4 korvet ihalesinin sonuçlandığını ve ihaleyi Türkiye’nin kazandığını açıklamasıyla birlikte, iki ülke yetkilileri ilgili anlaşmayı imzaladılar.

Karşılıklı imzaların atıldığı 5 Temmuz tarihinin Türk savunma sanayisi için çok önemli bir gün olduğunu belirten Canikli, “Dört adet korvetin inşası, Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne anahtar teslim olarak gerçekleştirilecek. Bütün sistemler yerli olarak donatılacak. MİLGEM sınıfı korvetlerin tasarımları ve inşası daha önceden zaten millileştirilmişti. Bu dört adet savaş gemisinin inşası, çok büyük oranda yerli ürünlerin kullanılacağı bir üretim olacak. Bu, aynı zamanda, Türk Savunma Sanayi’nde bugüne kadar bir seferde en yüksek rakamlı ihracattır ve bu yönüyle de son derece önemlidir,” diye konuştu.

Proje kapsamında inşa edilecek dört adet korvette yer alacak silah sistemleri F 511’e ilave sistemlerle donatılacak. Korvetlerin inşasını, Milli Savunma Bakanlığı tarafından savunma sanayi alanında hizmet vermek üzere Aralık 2017’de kurulan ASFAT AŞ (Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi) üstlendi.

Anlaşmaya Türkiye adına Yunus Emre Karaosmanoğlu’nun, Pakistan’ı temsilense Milli Savunma Bakanlığı Mühimmat Üretimi Genel Müdürü Tümgeneral Arşad Mahmut ile Karaçi Tersanesi Komutanı Tuğamiral Ather Selim’in imzalarının atılmasının ardından; tümünün inşa sorumluluğunu Türkiye üstlenecek şekilde, dört korvetten ikisinin Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki İstanbul Tersane Komutanlığı’nda, diğer ikisininse Pakistan’daki Karachi Shipyard & Engineering Works’te (KSEW) inşa edileceği belirtildi.

İlk etapta İstanbul’da ve Karaçi’de eş zamanlı olarak inşa edilecek olan birer adet korvet, Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin envanterine 2023 yılında katılacak. Son iki gemiyse 2024 yılında teslim edilecek. İmza töreni sırasında yapılan sunumda üretim sürecinin ilk gemide 54 ay, ikinci gemide 60 ay, üçüncü gemide 66 ay ve dördüncü ve gemideyse 72 ay süreceği belirtilen gemilerin teknik özelliklerine ilişkin bilgiler de paylaşıldı. Buna göre her biri 99,56 m uzunluğunda ve 14,42 m genişliğinde inşa edilecek korvetlerin maksimum hızıysa 26 knot olacak.

Savaşlarda aktif rol alabilme, istihbarat toplama, izleme ve arama-kurtarma gibi kabiliyetleri bulunan MİLGEM tipi korvetlerin mühendislik bilgilerinin paylaşımıyla, mühendislerin eğitimi de yapılan anlaşmanın kapsamına dahil edildi.

Pakistanlı yetkililer, gemilerin inşası için geçen yılın mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirilen 2017 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda bir niyet mektubuna imza atmışlardı.

Projenin Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne ihracatına yönelik ilk girişim, 2006 yılında Türk Savunma Sanayi şirketi STM tarafından gerçekleştirilmişti. İmzalanan önemli anlaşmayla bu noktaya gelinmesi ve yabancı ülkelere ihracat hedefinin gerçekleştirilmesi, ilk MİLGEM’e başlanırken Milli Gemi inşa projesinin hedefleri arasındaydı, bu nedenle bu tarihi antlaşma ülkemiz adına sevindirici ve gurur verici bir gelişme… Diğer yandan bu başarının devamı niteliğinde MİLGEM İ Sınıfı gemilerimizin de ihracatının gerçekleşmesi, Türk savunma sanayisinin gücüne güç katacaktır.

Bunu Paylaşın