‘Mavi Vatan’ dünya gündemine oturdu

MDN İstanbul

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Deniz Kuvvetleri’yle Akdeniz’deki kararlı duruşunu devam ettirmesi ve yeni bir Navtex ilan ederek (10-23 Ağustos) Oruç Reis sismik araştırma gemisini bölgeye göndermesi tüm dünyada ses getirdi.Ülkemizin 450 bin kilometrekare deniz yetki alanı var. Emperyalistler ise sözde “Seville Haritası”nı kullanarak 150 bin kilometrekare deniz yetki alanımızı hukuksuz çalmaya çalışıyorlar.

Türkiye tüm bu “oldubittilere” karşı taviz vermeyeceğini, bölgedeki kararlılığını hukuk çerçevesinde ve kendi gücüne dayanarak sürdüreceğini resmi olarak vurguluyor.

Bölgedeki araştırmalarına 10 Ağustos 2020 tarihinde başlayan ve 23 Ağustos tarihine kadar sürdürecek olan Oruç Reis’e Deniz Kuvvetlerimiz refakat ediyor.

Navtex ilanı sonrası ‘‘Mavi Vatan’’ etiketi 10 Ağustos tarihinde Twitter’da dünya gündeminin birinci sırasında yer aldı.

Tümamiral (E) Cem Gürdeniz’in aralıksız ve istikrarla sergilediği düşünsel, yazınsal ve sözsel çalışmalarıyla Türk Milleti’nin benimsediği ‘‘Mavi Vatan’’ doktrininin bir sosyal medya platformunda dünya genelinde liste başı olması Sevr’in içeriğine bakıldığında Sevr’i imza eden ülkelere Sevr’in 100’üncü yılında tarihi önemde anlamlı bir mesaj oldu.

Sevr Antlaşması, 10 Ağustos 1920’de Britanya İmparatorluğu, Fransa, İtalya, Japonya, Ermenistan, Belçika, Yunanistan, Hicaz Krallığı, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı, Çekoslovakya ile mağlup Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalandı. Antlaşma’yı Osmanlı’yı temsilen Sadrazam Damat Ferit Paşa, eski Maarif Nazırı (millî eğitim bakanı) Bağdatlı Mehmed Hâdî Paşa, eski Şura-yı Devlet (Danıştay) Reisi Rıza Tevfik Bey ve Bern Sefiri Reşat Halis Bey imzaladı.

Sevr sonrası vatanımızı bölmeye ve paylaşmaya çalışanlar, esareti asla kabul etmeyen Türk Milleti’nin Kuvâ-yı Milliye ruhuyla ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarının önderliğindeki Kurtuluş Savaşı ile karşılaştılar ve Lozan Barış Antlaşması’nı imzalamak zorunda kaldılar.

Türk Devleti’nin varoluş senedi olan Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) temsilcileri ve İtilaf Devletleri arasında imzalandı. Anlaşmayı, TBMM’yi temsilen İsmet Paşa, Dr. Rıza Nur Bey ve Hasan Bey imzaladı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın