Marmara’da aralık ayı yağışları yüzde 65 arttı

MDN MEDIA

Marmara Bölgesi’nde Aralık 2023 yağış oranları, Aralık 2022’ye kıyasla yüzde 65 artış gösterdi

AA muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerini baz alarak yaptığı derlemeye göre, Marmara Bölgesi’nde 2022 Aralık ayında metrekareye 50,8 yağış düşerken, 2023’ün aynı döneminde metrekareye 83,7 milimetre yağış düştü. 2023 Aralık ayı yağış miktarının uzun yıllar (1991-2000) ortalaması ise metrekareye 90,3 olarak kaydedildi. Buna göre, Aralık ayı yağışları 2022’ye kıyasla yüzde 65 artarken, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 7 azaldı.

Marmara Bölgesi’nde tarım sezonunda yağan yağış 2022’ye kıyasla yüzde 100 arttı

Marmara Bölgesi’ne 1 Ekim-31 Aralık arasındaki tarım sezonunda düşen yağış miktarı, normalde yüzde 37 artış gösterirken, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 100 artış gösterdi. İstanbul Kırklareli, Tekirdağ’ın doğu kesimleri ve Marmara’nın güneyine tarım sezonunda düşen yağış miktarı ise, yüzde 20’den fazla arttı.

Türkiye eylül ayından beri yağışlı bir dönemde

Konuyla ilgili AA muhabirine konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi ve meteoroloji mühendisi Güven Özdemir, Türkiye genelinin eylül ayından bu yana yağışlı bir döneme girdiğini ve kış mevsimiyle birlikte yağışların arttığını söylerken, Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’nin bir kısmının yoğun yağış aldığını vurguladı.

Uzun yıllar ortalamasına göre oranlar düşük

Özdemir, 2022’ye kıyasla 2023 Aralık ayında yağışların yüzde 89 arttığını ifade ederken, Marmara Bölgesi’nde yağışların yüzde 65 arttığını ancak uzun yıllar ortalamasıyla kıyaslandığında oranların ortalamanın biraz altında kaldığını belirtti.

Marmara Bölgesi’nin yağış almaya devam edeceğini dile getiren Özdemir şunları söyledi:

Barajlar, İstanbul’a yetmiyor

Azami 868 milyon 683 bin metreküp biriktirme hacmine sahip barajlarımız dolmaya başladı ve yüzde 60’a ulaştı. Haziran ayına kadar barajlarımızdaki doluluk daha artacaktır. Ancak barajların dolu olması İstanbul için yeterli değil. Çünkü nüfus fazla. Her gün 3-3,5 milyon metreküp su şehre veriliyor. Bu durumda İstanbul’a dışarıdan su takviyesi şart.

Tatlı su rezervleri iyi değerlendirilmeli

Halkın su miktarının az olduğunu bilmesini ve yağışların artmasına rağmen tasarrufu elden bırakmamasını söyleyen Özdemir, “Suyu korumak hepimizin en önemli görevi olmalıdır. Her damla suyu değerlendirmemiz gerekiyor. Tatlı su çok önemli, tatlı su rezervlerini iyi değerlendirmemiz lâzım. Su hayattır, gıdaların en önemlisidir. Susuz bir hayat düşünemiyoruz. Tüm doğal kaynaklar gibi tatlı sular da sonsuz değildir. Hızlı nüfus artışı, tarımda bilinçsiz su kullanımı, iklim değişikliği ve kuraklık, sera gazlarındaki artış, gıda israfı, çarpık kentleşme, kontrolsüz veya kuralsız sanayileşme nedeniyle son 10 yılda kişi başına düşen tatlı su kaynağı yaklaşık yüzde 20 azaldı. Ülkemiz su stresi çeken ülke konumundadır. Bu sistemlerin kar yağışına dönmesi tarım arazileri için önemli. Şubat ve mart ayında faydalı, yani kar yağışı alırsak çok iyi olacak” dedi.

Rakamlar son 5 yıldır normalin altında

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros ise, Marmara Bölgesi’nde son 5 yılda kaydedilen yağışların, 2021 yılı hariç, normalin altında olduğunu ve bunun kuraklığın bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Yağmur hasadı çok önemli

Toros, “Marmara Bölgesi son yıllarda kuraklık etkisi altında. Bu durum suyun daha verimli kullanılmasını, yağmur hasadının önemini ortaya çıkarıyor” şeklinde konuştu.

AA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın