Maersk iklim desteğini artırıyor

MDN İstanbul

İklim bilimcilere destek olmak amacıyla 2012 yılından bu yana gemilerinin okyanustaki seyirleri sırasında elde ettiği hava durumu verilerini paylaşana Maersk bu desteğini artırıyor.

Grup, geçmişte toplanan ve gelecekte toplanacak olan bütün hava durumu gözlem verilerini kamuya açık hale getireceğini, UNESCO ve Dünya Meteoroloji Örgütü’nün Küresel Okyanus Gözlem Sistemi (GOOS) aracılığıyla küresel bilim topluluğu tarafından ücretsiz olarak kullanılacağını açıkladı. Ayrıca , 2012’den beri Maersk gemileri tarafından toplanan verilerin, kamuya açık okyanus hava durumu verilerini yüzde 28 oranında artırdığını söyledi.

Elde edilen verilerin, uydu gözlemlerinin ve yerinde kapsama alanının yetersiz olduğu mevcut okyanus verilerindeki bir boşluğu kapatarak, hava ve iklim modellemesine yardımcı olması bekleniyor. Bu sayede son on yıldaki okyanus koşullarının durumu ve gelişiminin daha iyi anlaşılması ve bunun atmosferle etkileşiminin gözlemlenmesi tahminlerin iyileştirilmesine de yardımcı olacak.

Maersk’in bünyesindeki 300 gemi, günde toplam 7 binden den fazla gözlem verisi paylaşıyor. Bazı gemilerin hava durumu kuruluşlarına canlı veri beslemeleri bulunurken, bazılarındaysa Almanya Ulusal Meteoroloji Derneği ile işbirliği içinde araştırma düzeyinde ölçümler almak için Otomatik Hava İstasyonları kurulmuş durumda.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın