Lloyd’s Register’dan gemi yakıt verimliliği

MDN İstanbul

Günümüz denizcilik marketi koşullarında düşen gelirler ve çevrenin korunmasıyla ilgili artan endişeler, denizcilik sektöründe yeni zorluklar ortaya çıkarıyor. Zaman zaman bir tankerin, operasyonel masrafının yüzde 60’ını yakıt fiyatları oluştururken yakıt fiyatlarındaki etkiler, gemi işletmecilerinin elde edilen kârlarında oldukça önemli rol oynuyor. Ayrıca düşük kükürt ve daha temiz yakıtlar için uygulanan çevresel ve düzenleyici baskılar göz önünde bulundurulduğunda, toplam yakıt bütçesi tahminleri ve buna bağlı riskler kesinlik kazanmıyor.
Bu zorlukların yaşanabileceğini öngören Lloyd’s Register birkaç yıldır, ileri teknoloji ve en iyi uygulamalı operasyon yönetimine odaklanarak, yakıt tüketimini ve maliyeti etkili şekilde azaltmak konusunda birtakım çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmalar gösteriyor ki, gemi dizaynı, makine üretimi, gemi operasyonu, alternatif teknolojiler ve yakıt kullanımının her safhasını göz önünde bulundurarak, gemi yakıt tüketimini hatırı sayılır derecede azaltmak mümkün.
Lloyd’s Register gemi enerji denetimi, gemilerin enerji üreten ve enerji harcayan sistemlerinin düzenli olarak değerlendirilmesini sağlıyor. Denetim, gereksiz yakıt harcanmasına yol açan alanları tam olarak işaret etmeye ve hangi enerjiden tasarruf edilebileceğine dair pratik yolları tanımlamayı amaçlıyor.  Denetim süreci, birkaç aşamadan oluşuyor. Bilgi toplama, bilgi analizi, operasyonel ve  yönetim aşamalarının incelenmesi ve geminin genel enerji denetimi. Denetim, teknik etkenler; ve teknik olmayan etkenler olmak üzere geminin her bölümünü kapsıyor. Sürecin sonunda, müşterilere gemilerinin enerjiyi verimli kullanabilmeleri için uygulanması muhtemel enerji tasarruf ölçümleri listesi temin ediliyor. Yapılan bu denetim sadece gemi yakıt tüketimini ve buna bağlı  maliyet ve emisyonu düşürmekle kalmayarak gemi işletmecileri ve armatörlerin operasyonlarında süreklilik göstererek çevresel konularla  ilgili itibarlarını geliştirmelerine de yardımcı oluyor.
Şimdiye kadar birçok enerji denetimi gerçekleştiren Lloyd’s Register müşterilerinden, sonuçlara dair çok olumlu geri dönüşler aldı. Aframax tankerlerinden bir tanesi olan British Cygnet’e enerji denetimi yapılması yetkisini veren BP Shipping, sonuçları 2006 Çevre Raporu’na ekledi ve Lloyd’s Register enerji denetimlerini çevresel duyarlıklarının göstergesi olarak kullanmayı tercih etti.

Bunu Paylaşın