Liberya bayrağı İstanbul üzerinden Karadeniz’e açılacak

MDN İstanbul

Liberya bayrağı, Karadeniz Bölgesi’ndeki devletlerin gemilerine İstanbul ofisi üzerinden hizmet vermeye hazırlanıyor. Dünyanın en büyük ikinci bayrağı olan Liberya bayrağının Türkiye ve bölgedeki faaliyetleri üzerine konuştuğumuz, bayrağın Türkiye ofisi Genel Müdürü Erhan Esinduy, bölgesel ofis yetkilendirme hazırlıklarını tamamlanmak üzere olduklarını dile getirdi.

Liberya bayrağı, iki yıl önce açtığı İstanbul ofisinin yetki alanını da genişletiyor. Erhan Esinduy, kuruluşun İstanbul ofisini Türkiye dışında Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelere bölgesel ofis olarak hizmet vermeye yetkili hale getirmeye hazırlandıklarını belirtti. 

Türkiye ofisi açıldığında Türk armatörlerinin Liberya bayrağına kayıtlı gemi sayısı ve tonajının bayrağın itibarı ve kalitesi göz önünde bulundurulduğunda olması gerekenden az olduğuna dikkat çeken Esinduy, iki yıl içinde Türkiye’de Liberya bayrağı siciline geçen gemi sayısının yüzde 100 arttığını ifade etti ancak bu sayının yeterli olmadığını ve Liberya bayrağını hak ettiği yere getirmek için hız kesmeden çalıştıklarını dile getirdi.

Liberya bayrağının kayıtlı 4 bin 300 gemi ve 150 milyon grostonla dünyanın en büyük filosuna sahip ikinci bayrak (IHS ve UN verilerine göre) olduğunu vurgulayan Esinduy, bu başarının arkasında hem bayrağın kalitesini koruyan hem de gemi sahibini mağdur etmeyen bir ilişkinin olduğuna dikkat çekti.

Hedeflerinin Liberya bayrağını Türkiye’nin haricinde, Karadeniz Bölgesi’ndeki diğer ülke armatörleri tarafından tercih edilen bir bayrak haline getirmek olduğunu vurgulayan Esinduy, bayrağın gemi sahipleri için avantajları hakkında şunları söyledi: “Liberya bugün beyaz bayrak listesinin en üst sıralarında. Dolayısıyla kalitemiz çok yüksek. Öte yandan teknolojiye çok inanan ve bu anlamda büyük yatırımlar yapan bir bayrağız öyle ki dünyada gemi sahiplerinin ihtiyaç duydukları tüm bayrak sertifikalarına ilaveten şimdi de yağ kayıt defterini dijitale taşıyan ilk bayrak da biziz. International Maritime Organization (IMO) onaylı E-Sertifika ve E-ORB (Electronik Yağ Kayıt Sistemi) gemi sahipleri için elektronik ortamda düzenliyoruz. Bu hizmetimiz armatörlere hem zaman hem de para tasarrufu sağladığı gibi artık orijinal sertifikaların transitte kaybolması, gemi limandan kalkmadan yetişememsi gib sorunları tamamıyla ortadan kaldırmış bulunuyor.” Özellikle E-ORB yani Elektronik Yağ Kayıt defteri, günümüzde yağ kayıt defterlerine yapılan yanlış girişleri çok büyük ölçüde önlemektedir, bu da tabii ki yağ kayıt defteri yanlış girişlerinden kaynaklanan PSC bulgularını ciddi bir şekilde azaltmaktadır. Neticede bayrak devleti olarak yaptığımız tüm girişimler armatörlerimize yardımcı olmak amaçlıdır. Liberya herşeyden önce armatörlerin ihtiyaçlarını çok iyi anladığı için yaşanan sıkıntıları en az düzeye indirmek amacıyla teknolojiyi de en verimli bir şekilde kullanarak en üst seviyede hizmet vermek için kendini sürekli geliştiren bir bayraktır.

Armatörün ihtiyacına özel

çözümler

Liberya bayrağının tercih edilmesinin bir başka sebebinin de kurallar çerçevesinde kaliteyi muhafaza ederek, armatörün ihtiyacına göre çözüm üretmek olduğunu belirten Esinduy, diğer bayraklardan farklı olarak dünya çapında 400’ü aşkın inspektör ve denetçisi ile yıllık Safety denetimlerine ilaveten ISM, ISPS ve MLC kriterlerine göre denetim ve sertifikalandırma hizmeti sunduklarını vurguladı.

Liberya’nın bir yan kuruluşu olan SeaNet şirketi vasıtasıyla da yine 400’ü aşkın inspektor ağından faydalanarak, dünya çapında armatörlere iç denetim hizmeti vermektedir. Bu hizmet tamamıyla bağımsız bir hizmet olmakla birlikte şirketlerin emniyetli işletme sistemlerinin bir 3. şahıs tarafından denetlenmesinin büyük bir fayda sağladığı da kanıtlanmıştır.

Sertifikasyon ve denetim hizmetleri dışında Liberya’nın, beyaz bayrak statüsünü daha ileriye taşıyacak ve Advance Notice of Arrival ismiyle bilinen bir sistem geliştirdiğinin de altını çizen Esinduy, bu sistemin çalışma şekli hakkında şu bilgileri verdi: “Amerika, Avrupa, Avusturalya ve Çin Halk Cumhuriyeti kontrolleri en sıkı olan bölgeler. Liberya LRIT sisteminden faydalanarak  bu bölgelerde zonlar belirlemiş. Bu zonlara herhangi bir Liberya bayraklı gemi girdiği anda otomatik olarak sistem alarm veriyor. Bayrak denetimlerindeki, PSC denetimlerindeki bulgular ile son uğranılan liman yönetimi tarafındaki bulgular eşleştiriliyor. Eğer geminin riskli olduğu düşünülürse gemi sahibi ile temasa geçiliyor ve ek bir inspeksiyon öneriliyor. Böylece bayrak olarak PSC’den önce gemiye çıkıp olayı ele almış oluyoruz. 

Esinduy, Liberya Hükümeti’nin kısa bir süre önce Çin Hükümeti ile Liberya bayraklı gemilere avantaj sağlayacak vergi indirimi anlaşmasını imzaladığını da hatırlatarak, “Bu anlaşmaya göre Çin, Liberya bayraklı gemilere kendi limanlarına gittiklerinde ton başı (tonnage dues) hizmet ücretinde yüzde 30’a yakın bir indirim sağlayacak. Bu da uluslararası alanda çalışan armatörlere tasarruf etme imkânı sunuyor. Bu, sürekli Çin’e çalışan  Capesize bir gemi için senede birkaç yüz bin dolara tekabül ediyor” şeklinde konuştu.

Liberya bayraklı gemilerin

yaş ortalaması düşük

Türk armatörlerinin sahip olduğu gemi kapasitesinin yaklaşık 27 milyon dwt’den fazla olduğuna işaret eden Esinduy; bu rakamın 19.5 milyonu yabancı, 7.5 milyonluk kısmının ise Türk bayrağında olduğunu hatırlatarak, Türkiye’de büyük bir potansiyelin bulunduğunu söyledi. 

Liberya bayrağına kayıt yaparken gemilerin yaş aralığı ve geçmiş siciline de özellikle dikkat ettiklerini belirten Esinduy, kabulden önce 15 yaş üstü gemileri bir denetimden geçirdiklerini vurguladı. Esinduy’un verdiği bilgiye göre Liberya bayrağına kayıtlı gemilerin yaş ortalaması 12. 

Bayrak kalitesi açısından MOU’lara bakıldığında da beyaz bayrağın en üst seviyelerinde yer aldıklarını söyleyen Esinduy, “Dünya, Liberya bayrağını üst kalitede görüyor. Öyle görmeye de devam etmesini istiyoruz. Çünkü bütün MOU’larda beyaz listenin en üst sıralarındayız. Bu da Liberya bayraklı gemilerin liman otoriteleri tarafından bağlanma oranının, dünya ortalamalarının altında seyretmesini sağlıyor” diye konuştu.

Türkiyedeki rakiplerimiz tabii ki bilinen diğer büyük bayrak devletleridir ancak gördüğümüz şu ki Liberya’ya geçiş yapmak isteyen armatörlerimizin değişim ihtiyacı duyma sebepleri genelde Liberya’nın armatörü ve ihtiyaçlarını çok iyi anlıyor olması ve buna en üst seviyede ve de çok önemli olarak en kısa sürede çözümler üretebilmesi, teknolojiye olan yatırımı ve bu anlamdaki öncülüğü bir de tabii bazen diğer bayrak devletlerinin verdikleri hizmetten duydukları memnuniyetsizlikler.

Bunu Paylaşın